ūüďļ Felhatalmaz√°si t√∂rv√©ny: Varga Juditot nem √©rdekelte, de az ellenz√©k elmondta, mi√©rt k√≠nos a korm√°ny √∂ndics√©rete

Mi sz√ľks√©g van arra, hogy az Orsz√°ggyŇĪl√©s eg√©sze politikailag elismerje a korm√°ny eddigi, a j√°rv√°ny megakad√°lyoz√°s√°ra tett l√©p√©seit? – kedden kora d√©lut√°nig gyakorlatilag csak erre a k√©rd√©sre nem siker√ľlt v√°laszt tal√°lnia a Tisztelt H√°znak. De legal√°bb hossz√ļ √≥r√°kon √°t, olykor egym√°st s√©rtegetve, de mindenk√©ppen elbesz√©lve a m√°sik mellett folyt a diskurzus a felhatalmaz√°si t√∂rv√©ny s√ľrgŇĎss√©gi t√°rgyal√°s√°n. 

Ahogy az ismert, a korm√°ny nemcsak a k√∂vetkezŇĎ 90 napra k√©r rendk√≠v√ľli felhatalmaz√°st, de egyszerre szavaztatn√° meg a t√∂rv√©nyhoz√°ssal az elm√ļlt hetekben meghozott 70 (hetven!) darab rendelet√©t, valamint egy t√°mogat√≥ politikai nyilatkozatot is elv√°r a k√©pviselŇĎktŇĎl. A rendeletek k√∂z√∂tt szerepel az egyetemek modellv√°lt√°sa, illetve az SZFE hallgat√≥inak elsŇĎ f√©l√©vi tanulm√°nyainak t√∂rl√©se is, de p√©ld√°ul a 3600 milli√°rd forintos Gazdas√°gv√©delmi Alapb√≥l val√≥ k√∂lt√©sek is.

A korm√°ny √°ll√°spontja azonban n√©mileg ellentmond√°sos. Tal√°n ezt jelzi az is, hogy Varga Judit igazs√°g√ľgyi miniszter nem jelent meg a Parlamentben, az elŇĎterjesztŇĎ t√°rc√°t V√∂lner P√°l k√©pviselte. Az √°llamtitk√°r szinte egyszuszra mondta el, hogy b√°r a november 11-e √≥ta v√°ltozatlanul √©rv√©nyben l√©vŇĎ szab√°lyokkal keretek k√∂z√© szor√≠tott√°k a koronav√≠rus-j√°rv√°nyt, azonban a cs√∂kken√©s most megtorpant, √©s a v√©delmi korl√°toz√°sok felold√°s√°nak nem j√∂tt el az ideje, de rem√©lj√ľk, hogy min√©l hamarabb j√∂n a k√≠nai olt√°s, √≠gy

a magyar lehet a leg√°toltottabb nemzet. √Čs hamarabb is nyithatunk

– mondta. 

V√∂lner P√°l szerint viszont teljesen egy√©rtelmŇĪ, hogy el kell ismerni a korm√°ny eddigi munk√°j√°t. 

A fideszes Hende Csaba szint√©n a vakcin√°k √©rkez√©s√©ben b√≠zik. Vez√©rsz√≥noki felsz√≥lal√°s√°ban a korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ is arr√≥l besz√©lt, hogy felsz√°ll√≥ √°gban van a j√°rv√°ny. Szerinte a k√∂vetkezŇĎ 90 napos felhatalmaz√°s konszolid√°lt, de sz√ľks√©ges.

Luk√°cs L√°szl√≥ Gy√∂rgy megism√©telte, a Jobbik a t√∂rv√©nyjavaslatra nemmel fog szavazni. Sz√©gyennek nevezte, ahogy az Orb√°n-korm√°ny t√ļlkap√°sokkal kezelte a v√°ls√°got, a most beterjesztett felhatalmaz√°sr√≥l pedig politikai nyilatkozatk√©nt besz√©lt. 

Az orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ szerint a hal√°loz√°sok jelenlegi sz√°ma azt mutatja, hogy a korm√°nyzat ny√°ron, amikor rendezett volt m√©g a helyzet, elmulasztott felk√©sz√ľlni.

Orb√°n Viktor hagyta, hogy a v√≠rus dikt√°lja a temp√≥t, aminek az lett az eredm√©nye, hogy az √©let√ľnket nagyban befoly√°solj√°k a korl√°toz√°sok.

Arra a k√©rd√©sre is v√°laszt v√°rt, hogy az elmaradt k√≥rh√°zi kezel√©sekkel mi lesz, √©s azt is hangs√ļlyozta, hogy a korm√°ny mindenkinek azt javasolja, ad√≥sodjanak el, de ki garant√°lja azt, hogy az emberek t√∂megeinek √©vek m√ļlva lesz munk√°ja lesz? 

Felh√≠vta a figyelmet arra is, a korm√°nyzat titkol√≥z√°sa, a korm√°nyba vetett bizalomcs√∂kken√©s miatt cs√∂kkent a vakcin√°kba vetett bizalom. 

A Jobbik frakci√≥vezetŇĎ-helyettese szerint 10 ezrek v√°ltak munkan√©lk√ľliv√©, az √°llami t√°mogat√°sok csak a bar√°toknak jutott. 

Luk√°cs L√°szl√≥ Gy√∂rgy arra is eml√©keztetett, hogy a felhatalmaz√°ssal leplezve, mik√∂zben az emberek a v√©dekez√©sre figyeltek, v√°ltoztattak p√©ld√°ul a v√°laszt√≥jogon, √©s mind√∂ssze 11,3 sz√°zal√©kot ford√≠tottak a Gazdas√°gv√©delmi Alapb√≥l a v√°llalkoz√°soknak. 

A Jobbik el√≠t√©li, hogy k√ľl√∂nbs√©get lehessen tenni oltott √©s nem oltott √°llampolg√°rok k√∂z√∂tt, √©s hogy tov√°bb b√≠rs√°golj√°k az embereket a korl√°toz√°sok miatt.

A KDNP-s Hollik Istv√°n szerint minden rendben van, √©s a hal√°loz√°si ar√°nysz√°m az√©rt kiugr√≥ Magyarorsz√°gon, mert n√°lunk mindenkit belesz√°molnak a koronav√≠rus √°ldozatai k√∂z√©, akikben kimutatj√°k a fertŇĎz√©st.¬†

A szocialista Harangoz√≥ Tam√°s szint√©n az √©rt√©kes idŇĎ elpocs√©kol√°s√°ra h√≠vta fel a figyelmet. Majd arr√≥l besz√©lt, hogy Orb√°n Viktor, b√°r kor√°bban v√°llalta, most igyekszik azt elkenni a felelŇĎss√©get. A politikus az olt√°si tervvel kapcsolatban megjegyezte, az ezer sebbŇĎl v√©rzik, √©s tov√°bbra sincs megmagyar√°zva, hogy a pedag√≥gusok¬†√©s a kiskerereskedelmi dolgoz√≥k mi√©rt nincsenek benne k√ľl√∂n kiemelve. Arr√≥l is besz√©lt, hogy a korm√°nyfŇĎ orosz √©s k√≠nai vakcin√°kkal kapcsolatos kijelent√©seinek nincsen alapja.¬†

Arat√≥ Gergely is lesz√∂gezte, a DK nem fogja t√°mogatni a felhatalmaz√°si t√∂rv√©nyt. Mert nem √©rtenek egyet a k√°ros, hib√°s √©s hat√°stalan int√©zked√©sekre ut√≥lagos megszavaztat√°s√°val. P√©ldak√©nt felhozta a k√≥rh√°zparancsnokok kinevez√©s√©t, hogy a k√ľl√ľgyminiszter d√∂nts√∂n az olt√°sok enged√©ly√©rŇĎl, illetve az ingyenes parkol√°st, valamint az √∂nkorm√°nyzatok megb√ľntet√©s√©t. A DK szerint biank√≥csekket k√©r az Orb√°n-korm√°ny az ellenz√©ktŇĎl, hogy b√°rmit megtehessenek a k√∂vetkezŇĎ h√≥napokban.¬†

Arra is figyelmeztetett, hogy hi√°ba mondja azt a korm√°nyzat, hogy ugyanannyian dolgoznak most, mint a v√°ls√°g elŇĎtt, sokszorosa a r√©szmunkaidŇĎben, vagy nulla√≥r√°ban foglalkoztatottak sz√°ma a kor√°bbiakhoz k√©pest. Arat√≥ Gergely szerint a Gazdas√°gv√©delmi Alapb√≥l elk√∂lt√∂tt 3600 milli√°rdnak a tized√©bŇĎl meg lehette volna menteni az √∂sszes bajba jutott v√°llalkoz√°st √©s munkav√°llal√≥t.

Hideg polg√°rh√°bor√ļt sz√≠tottak, az ellenz√©ket t√°madt√°k, √°t√≠rt√°k a v√°laszt√≥jogi t√∂rv√©nyt, √©s az alapt√∂rv√©nyt

– fogalmazott a DK-s politikus a korm√°nnyal kapcsolatban, felid√©zve, a korm√°nyp√°rti politikusok nem j√∂ttek a febru√°r eleji rendk√≠v√ľli vitanapra sem. 

Az LMP-s Keresztes L√°szl√≥ L√≥r√°nt arr√≥l besz√©lt, hogy egyetlen √∂nkritikus felsz√≥lal√°s sem hangzott el a korm√°nyoldal r√©sz√©rŇĎl, ezek szerint – v√©lekedett – nem gondolt√°k √ļgy, hogy bocs√°natot kell k√©rni b√°rkitŇĎl is. Felid√©zte, hogy b√°r teljes volt a konszenzus november az ellenz√©k √©s a Fidesz-KDNP k√∂z√∂tt, azonban a korm√°nyp√°rtok a felhatalmaz√°ssal hozz√°ny√ļltak az √∂nkorm√°nyzatokhoz, illetve megnehez√≠tett√©k a k√∂z√©rdekŇĪ adatszolg√°ltat√°st.¬†

Hol vannak az oligarch√°ik, mi√©rt nem t√°mogatj√°k a nemzetinek tartott oligarch√°k a magyar embereket, mi√©rt kell ŇĎket milli√°rdokkal t√°mogatni ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl?

Рtette fel a kérdést Keresztes László Lóránt. 

A r√©gi s√©relmek feleleven√≠t√©s√©n t√ļl ezut√°n a politikusok p√©ld√°ul arr√≥l pr√≥b√°lt√°k meggyŇĎzni egym√°st, hogy a korm√°ny kiny√≠rja-e az √∂nkorm√°nyzatokat (a KDNP-s Nacsa LŇĎrinc szerint az √∂nkorm√°nyzat van az emberek√©rt, √©s nem ford√≠tva), illetve j√≥-e a k√≠nai vakcina (a szocialista Mesterh√°zy Attila v√°rja a Facebook-posztot, amiben a Nacsa-csal√°d k√≠nai vakcin√°val oltakozik), de t√∂bbsz√∂r felmer√ľlt az √ļgynevezett egyetemi modellv√°lt√°s k√©rd√©se is. 

Varga L√°szl√≥ (MSZP) √ļgy √≠t√©lte meg, hogy p√©ld√°ul a Mathias Corvinus Collegiumnak kicsatorn√°zott 100 milli√°rddal, a k√∂vetkezŇĎ 7 √©ves EU-s k√∂lts√©gvet√©si ciklus forr√°sainak gyors lek√∂t√©s√©vel a Fidesz a 2022-es v√°laszt√°sok elveszt√©s√©re k√©sz√ľl.¬†

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretn√©, ha a j√∂vŇĎben is olvashatna ilyeneket?

A Mak√≥i Cs√≠pŇĎs korm√°nyf√ľggetlen h√≠rport√°l. C√©lunk a Mak√≥ √©s t√©rs√©gi val√≥s√°g bemutat√°sa, k√ľzdelem a korrupci√≥ √©s a k√∂z√©leti arrogancia ellen.¬†Nem √°ll m√∂g√∂tt√ľnk milli√°rdos √©s nem vagyunk kit√∂mve k√∂zp√©nzzel sem. √Čppen ez√©rt mŇĪk√∂d√©s√ľnkre az olvas√≥k, az √Ėn√∂k¬†seg√≠ts√©g√©re van sz√ľks√©g√ľnk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOV√ĀBB A R√ČSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

Legfrissebb híreink

A nap t√©m√°ja: Tov√°bb szeg√©nyed√ľnk, ŇĎszre v√°rhat√≥ a legdurv√°bb infl√°ci√≥

Az ŇĎszi h√≥napokban tetŇĎzik az infl√°ci√≥, majd ezt k√∂vetŇĎen lassan m√©rs√©klŇĎdik, 2023 v√©g√©n visszat√©r a jegybanki tolerancias√°vba √©s 2024 elsŇĎ f√©l√©v√©ben el√©ri a 3 sz√°zal√©kos jegybanki c√©lt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja az Infl√°ci√≥s jelent√©st bemutat√≥ online sajt√≥t√°j√©koztat√≥n cs√ľt√∂rt√∂k√∂n.

Tov√°bb ¬Ľ

A nap idézete

204 √©ve sz√ľletett Semmelweis Ign√°c F√ľl√∂p, magyar orvos, ‚Äěaz any√°k megmentŇĎje”.

Tov√°bb ¬Ľ

kapcsolódó cikkeink

A nap t√©m√°ja: Tov√°bb szeg√©nyed√ľnk, ŇĎszre v√°rhat√≥ a legdurv√°bb infl√°ci√≥

Az ŇĎszi h√≥napokban tetŇĎzik az infl√°ci√≥, majd ezt k√∂vetŇĎen lassan m√©rs√©klŇĎdik, 2023 v√©g√©n visszat√©r a jegybanki tolerancias√°vba √©s 2024 elsŇĎ f√©l√©v√©ben el√©ri a 3 sz√°zal√©kos jegybanki c√©lt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja az Infl√°ci√≥s jelent√©st bemutat√≥ online sajt√≥t√°j√©koztat√≥n cs√ľt√∂rt√∂k√∂n.

Tov√°bb olvasom ¬Ľ