Félreértés volt, hogy az őstermelőket is érinti a telekadó

Akik termőfölddel rendelkeznek, azoknak nem kell fizetnie telekadót – hangzott el péntek este a Csanádpalotán megtartott tájékoztató fórumon. Kiderült, hogy a nem csanádpalotai lakcímmel rendelkezőket érintő földadó és a mezőőrség bevezetése ellenállásba ütközött. A polgármester és az alpolgármester elmondta, hogy módosítanak, ha ekkora az elutasítottsága egyes adónemeknek és megfontolják a felmerült problémákat.

– A Palotai Krónika legutóbbi számában hibásan jelent meg a telekadó mértéke. A termőföldeseket pedig nem érinti a telekadó, a törvény sem engedi és mi sem akartuk – kezdte a városháza dísztermében megtartott fórumot dr. Paja Gábor, társadalmi alpolgármester (független). Kifejtette, hogy a telekadó mértéke a következőképpen alakul:

  • Belterületi kivett ipartelep és géppark 45 Ft/m2/év,
  • külterületi kivett ipartelep 10 Ft/m2/év,
  • belterületi kivett udvar és kivett szérűskert 9 Ft/m2/év,
  • belterületi kivett sertéstelep és kivett szociális épület 45 Ft/m2/év.

A legnagyobb tétel, a 45 forintos nem sok vállalkozást érint, inkább a 9 és a 10 forintos a jellemző. Az átlagos befizetések 300 ezer forint/év körül alakulhatnak, csak két cég van, ami 1 millió forintot fizethet. Az adórendelet január elsejétől hatályos, az első befizetés határideje március 15. lesz.

A helyi iparűzési adó mértéke 1 évig még biztos marad. A kommunális adót 4.000 Ft/ingatlan mértékben határozták meg. A Dél-Alföldön minden második település alkalmazza, Csanádpalotán eddig nem volt. A nehéz helyzetben élők méltányosságot kaphatnak a fizetése alól.

Földadót azoknak kell fizetni, akik nem Csanádpalotán élnek, de van itt termőföldje. Ennek mértéke 200 Ft/aranykorona/év. A fórumon kiderült, többeknek haszonélvezeti joga van, a föld nem az övéké. Attól tartanak, hogy a haszonbérleti díjat áthárítják rájuk a tulajdonosok, akik nem csanádpalotaiak. Ehhez a témához több hozzászólás is érkezett, sok időt eltöltöttek vele. Végül dr. Paja Gábor azt javasolta, ha hirtelen emelkednének a haszonbérleti díjak többeknél, akkor azt jelezzék a hivatal felé.

A mezőőri járulékot a termőfölddel rendelkezők fizetnék, Csanádpalota kül- és belterületére vonatkozóan. Ennek mértéke 1.000 Ft/hektár/év. A jelenlévő gazdálkodók elmondták, hogy nekik nincs szükségük mezőőrre.

Dr. Debreczeni István polgármester (független) elárulta, hogy a mezőőrök nem csak a terményt védenék, hanem rendezvényt is biztosítanának. Ugyanis a polgárőrség nem tud tovább működni, a külsős cégekkel való vagyonvédelmi szerződéseket pedig felmondják. Ez azért is lenne hatékony, mert a mezőőri költségek felét a központi költségvetés adná a településnek.

Az összejövetelt végül azzal zárták, hogy megfontolják a felmerült problémákat, módosítanak, ha nagy az elutasítottság, vagy alacsony lesz az adófizetési hajlandóság.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Bedrogozva verte agyon, majd gyújtotta fel kislányát egy aradi férfi

Mint arról beszámoltunk, egy gyermek részben megégett holttesttét október 31-én találta meg egy aradi temető közelében egy kutyát sétáltató férfi. Az aradi törvényszéki ügyészség megállapította, hogy kábítószer hatása alatt volt tettének elkövetésekor a 23 éves aradi férfi – számolt be róla az aradihirek.ro.

Tovább »

Hamarosan indul a tram-train próbaüzeme

A vasút-villamos a napokban sikeresen teljesítette a hatóság által előírt 50.000 km-es hibamentes tartampróbát. 2021. november 29-től utasforgalmi próbaüzemben elindul a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között – közölte a MÁV szombaton. Április 15-ig a tram-traint minden utas ingyenesen veheti igénybe.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Átvette díszpolgári címét Martonosi György

A múlt héten méltó körülmények között adták át Dr. Martonosi Györgynek a „Maroslele Díszpolgára” címet, valamint Gazdag Istvánnak a „Maroslele Községért” címet. Kitüntetésükről a képviselő-testület még szeptemberben döntött. Az elismeréseket a Lelei Napok keretein belül szerették volna átadni, de sajnos azon nem tudtak részt venni.

Tovább olvasom »