Felszaporodtak az ökörszemek, királykák, füzikék a Marosnál

Ezekben a hetekben a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva jó eséllyel megpillanthatunk apró énekesmadarakat: ökörszemeket, különböző királyka- és füzikefajokat – olvasható a nemzeti park oldalán.

Az ökörszemek döntően a középhegységi erdőkben fészkelnek, de költenek a dél-alföldi vízfolyások mentén, így a Maros-ártér erdeiben is. Ősszel azonban felszaporodik az itteni állományuk, mivel a hazai középhegységekből, sőt a romániai középhegységekből is érkeznek telelni.

A sárgafejű és a tüzesfejű királykák az ökörszemnél jóval látványosabb megjelenésű madarak. Kimondottan hegyvidéki fajok, elsősorban lucfenyős erdőkben költenek.

Füzikékből igen sokféle fajjal találkozhatunk most a Maros-menti erdőkben. Legismertebb a csilpcsalpfüzike, amely költőfajként is jelen van a térségben. A többi faj – fitiszfüzike, sisegő füzike, vándorfüzike -, inkább középhegységi költő, nálunk csak vonuláskor figyelhető meg – írták a kmnp.hu-n.

(Fotó: illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink