Fülöp herceg makói kocsija még mindig áll a Buckingham palotában

10 napja hunyt el és a hétvégén temették el Fülöp herceget, Erzsébet királynő férjét. A József Attila Múzeum egy érdekességet osztott meg Fülöp herceg emlékére. (Kiemelt fotó: a nagyatádi kocsi/József Attila Múzeum Facebook oldala.)

Fülöp szenvedélyes fogathajtó volt, Magyarországra is több alkalommal ellátogatott. Így rajthoz állt, mint Nagy-Britannia királynőjének férje 1978-ban Kecskeméten és Szilvásváradon is. Makón nem fordult meg soha, de mégis kapcsolatba került a várossal: egy bognármester révén, akitől nagyatádi kocsit vásárolt. Kicsit hihetetlennek tűnik, hogy Fülöp hercegnek egy makói bognármester munkája tetszett meg, s ezt szállították a Buckingham palota kocsiszínjébe, ahol mind a mai napig megtalálható.

A makói bognár és kocsikészítőkről sok információt, adatot olvashatunk a Makói monográfia oldalain. Még a 80-as években egy-egy működött, készített kocsikat, de mára már kiöregedtek, vagy már elhunytak ezen mesteremberek. A makói bognárság szellemi és tárgyi emlékei bekerültek a múzeumba, itt őrzik a kiállítótereikben és gyűjteményeikben.

Makón emlékezet óta kocsikészítők, bognárok, kerékgyártók készítettek kocsikat a gazdáknak és a hagymakertészeknek is. A nagyatádi kocsikat az 1920-as években kezdték gyártani. Kiss István makói bognármester 1978-ig készítette feleségével együtt a nagyatádereket. Az egész országban ismerték Kiss István nevét és munkáinak minőségét.

Fülöp herceggel egy Budapest melletti vásáron találkoztak. Ők akkor nem is nagyon figyelték, hogy ki is nézegeti az eladó kocsijukat. Pista bácsi felesége, Erzsike így mesélte el a történteket:

,,Jön oda két férfi. Kérdeztek milyen kocsi, majd felültek rá alaposan megnézték. Felmentek a kocsira, kipróbálták. És mindjárt szaladt is be a KTV-hez az asszonyhoz, mert két hölgy volt ott, és az egyik a mieinket ezt intézte a másik nő meg a Füzesgyarmati kocsikat intézte. Egyszer jön ki a hölgy és azt mondja: Elkelt a kocsi. Kérdezte a férjemtől „Tudja-e ki vette meg?”. Azt mondja a férjem nem. „Hát a Fülöp herceg.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink