Furcsa időpontban jelentek meg az aranylilék Királyhegyesnél

Mintegy kétszáz aranylilét figyeltek meg január végén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Királyhegyesi-pusztán, pedig ilyenkor csak rendkívül ritkán bukkannak fel ebben a térségben – írja a nemzeti park oldala.

Az aranylilék Eurázsia északi részén, tundrákon, mocsarakon, lápokon költenek. A telet a kontinens déli részein töltik. Magyarországon a tavaszi és őszi vonuláskor (március-áprilisban, illetve szeptembertől decemberig) találkozhatunk velük. Vonuláskor szívesen állnak meg a Körös-Maros Nemzeti Park védett, tocsogós, sekély vízzel borított, gyepes területein, amelyek kitűnő pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak számukra.

Az, hogy idén január végén egy meglehetősen népes, mintegy 200 egyedből álló csapat jelent meg a Csanádi puszták részét képező Királyhegyesi-pusztán, minden bizonnyal az enyhe időjárásnak köszönhető. Ahogy azonban február elején az idő hidegebbre fordult, az aranylilék is eltűntek, valószínűleg ismét délebbre húzódtak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink