Megkezdődött a Schadl-Völner-ügy tárgyalása

A sajtó képviselői és a nagy számban megjelent hallgatóság mellett kezdődött a Schadl-Völner-ügy előkészítő ülése. Itt a 22 vádlottnak arról kellett nyilatkoznia, hogy elfogadják-e az ügyészi vádiratban leírtakat, vagy ragaszkodnak a tárgyaláshoz.

22 vádlottat vádolnak a korrupciós ügy kapcsán, köztük a szájmaszkban, bilincsben és vezetőszáron kísért Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, illetve a másodrendű vádlott Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt. A vádlottaknak nyilatkozniuk kellett arról, a sajtó készíthet-e róluk kép-, illetve hangfelvételt. Ezt csak a másodrendű vádlott Völner Pál, és a szintén előzetesben lévő harmadrendű vádlott Rehák Róbert engedélyezte, a többiek, így Schadl György is, teljes tiltást kért.

A vádirattal megegyezően beismerte bűnösségét a 22. rendű vádlott P. Béla István, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi hivatalvezetője. A vádirat szerint P. Béla István működött közre azoknak a végrehajtó-jelölteknek az ügyében, akiket Schadl György segített pozícióhoz.

Rajta kívül beismerte a bűnösségét az a vádlott is, aki Schadlnek ajánlotta egy alkalmazottját, mint aki alkalmas lenne végrehajtónak. Az alkalmazott végül valóban pozícióhoz jutott, korrupt módon, amiről a vád szerint az összekötő is tudott.

Mindent beismert a kormányhivatali ügyintéző és az építési vállalkozó is, akik az ügy egyik mellékszálában érintettek. A vád szerint ők segítettek elsikálni Schadlnek, hogy szabálytalanul építette fel siófoki házát. A kormányhivatali alkalmazott félmillió forintot fogadott el Schadltől, azóta emiatt elbocsátották.

Az ügyészség szerint Schadl több mint 900 millió forintot szedett be a végrehajtóktól, Völnerhez pedig legalább 83 millió forint jutott. Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén –

ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre,

továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A Schadl-Völner-ügy előkészítő ülése jövő kedden folytatódik majd a Fővárosi Törvényszéken. Ugyanakkor Schadl György és Völner Pál csak csütörtökön szólalhatnak meg a vádiratban foglaltakról, hogy elfogadják-e a vádakat, vagy ragaszkodnak a tárgyaláshoz.

(alfahir.hu nyomán, fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink