Galambos tanárok kapnak országos elismerést

Immár harmadik éve kapja meg galambos tanár a Tessedi Sámuel díjat Nagy István agrárminisztertől, személy szerint Sisák Tibor. Rajta kívül Kiss Irén miniszteri elismerő oklevelet vehet át június 7-én Budapesten a Vajdahunyadvárban. Mindketten nyugdíjba vonulásuk alkalmából kapnak elismerést – tájékoztatta a Makói Csípőst Horváth Zoltán, a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

Sisák Tibor neve a városban és a térségben is jól ismert a jelenlegi és volt tanulók, szülők, kollégák és a közvélemény számára. Neve összeforrt a szakmaisággal. Nem csak tanári, nevelő és oktató munkája, de a szakmájában képviselt magas szintű tudása is ismertté teszi.

Sisák tanár úr, – ahogy mindenki ismeri, – 1978. szeptember 1-én kezdett el dolgozni a Galambban, akkori nevén a 601-ben. Kezdő tanárként, fiatal mérnökként is céltudatos volt, pontosan tudta, mit akar megvalósítani és mit vár el saját magától és tanítványaitól.

Műszaki pályája a szegedi Déri Miksa Gépipari Szakközépiskolában kezdődött, ahol középiskolai tanulmányait végezte, és ahonnan a kecskeméti GAMF hallgatói közé bekerült. Ez a két iskola és a családi háttere adta neki a pontosság, precízség és a tökéletes munka iránti igényét, és azt a felfogást, hogy csak a legjobb az elfogadható, és annak eléréséért mindig, mindent meg kell tenni.

Neve a legmagasabb szakmai színvonalat jelenti. Diákjai, de azok is, akiket nem tanít, tisztelettel tekintenek rá.

44 éves szaktanári pályafutása számos sikert hozott, és ezek között kiemelkednek azok a versenyeredmények, amelyeket az általa felkészített tanulók értek, érnek el. A 90′ évektől kezdve készít fel tanulókat SZKTV és OSZTV versenyekre. A versenyfelkészítés során idejét nem kímélve, délután, este, sőt hétvégén is gyakorol a tanulókkal, és szakmai kapcsolatrendszerét kihasználva a legmodernebb technológiával működő üzemekbe viszi el őket, hogy az ottani gépeket, eszközöket megismerve versenyelőnyben legyenek. Ennek köszönhető, hogy tanulói rendre az országos döntőkbe menetelnek, és szinte minden évben az első 10-ben végeznek.

Az elmúlt 15 évben 7 SZKTV és 8 OSZTV versenyen voltak országos döntős tanítványai.

Kiss Irén 32 éve dolgozik a Galamb iskolában, biológiát és tanulásmódszertani tárgyakat tanít, humánus és emberközeli módszertana méltán elismert a tanítványai körében.

1985-ben szerezte meg első diplomáját a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán biológia-technika szakos általános iskolai tanárként. Előtte a makói kórházban dolgozott egészségügyi alkalmazottként.

Már ebben az évben felvételt nyert az akkori mezőgazdasági és egészségügyi szakképző iskolába a Juhász Gyula Szakközépiskolába. Ebből az iskolából került át az akkori Galamb József iskolába a mezőgazdasági oktatás 1993-ban, és ezzel együtt a szakmában tanító pedagógusok is. Ekkor indította el egészségmegőrző vállalkozását Kiss Irén mely szorosan kapcsolódott addigi munkájához, majd 1999-ben visszatért az oktatáshoz és felvételt nyert a Galamb József Szakképző Iskolába, mint biológia szakos pedagógus. Azóta dolgozik ebben az intézményben.

Első diplomája után még egyszer beült az iskolapadba és szerzett egyetemi diplomát biológia szakos középiskolai tanárként 2010-ben. Ezek mellett számos tanfolyamon, továbbképzésen bővítette a tanítással, gyermekek nevelésével kapcsolatos ismereteit.

Munkáját mindig magas színvonalon végezte, és törekedett arra, hogy tanítványai fejlődhessenek az általa oktatott tantárgyak kompetenciáiban. Ennek eléréséhez folyamatosan képezte saját magát is, és ismerkedett meg az új módszerekkel, lehetőségekkel, melyeket sikeresen beépített oktatói munkájába.

Éveken keresztül vezető pedagógusa volt az iskolában működő tanulásmódszertani és felzárkóztató oktatási törekvéseknek. Ezáltal naprakész volt az iskola diákjait érintő ügyekben. Tanítványaival mindig empatikus volt, azt kereste, hogy problémáikat hogyan lehetne megoldani és ezeket, hogyan lehetne a javukra fordítani. Az iskolai rendezvények sikeres lebonyolításában is tevékenyen részt vett, segítette a szervezők munkáját. 1999 óta ő maga is folyamatosan osztályfőnök volt. Osztályfőnökként nem csak oktatta, hanem nevelte is diákjait.

Biológia tanárként szívügyének tekintette a biológia oktatást, illetve annak szemléltetését. A biológia szertárat többször átrendezte, az ott található eszközöket karbantartotta, a már elavult eszközöket is próbálta használható állapotban tartani, illetve megóvni az utókor számára.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább olvasom »