Hatósági árazás: van olyan termék, ami többe fog kerülni februártól, mint most

4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek – írja a Privátbankár. 

Mint ismert, Orbán Viktor bejelentette, hogy hat+egy élelmiszertermék (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej + csirkefarhát) esetében beavatkoznak az árakba. A Privátbankár felmérése szerint, ha visszatérne az előbb említett termékek októberi ára, akkor van olyan termék, ami drágább lenne, mint most.

A kristálycukor átlagára októberben a felmérés szerint 253 forint volt három hazai hipermarketben; ennél a legfrissebb, néhány óra múlva publikálásra kerülő januári kosárban 10 forinttal magasabb a kilónkénti átlagár. Ez kevesebb mint 4 százalékos árcsökkentést jelent az élelmiszertstop keretében. Az általuk vizsgált étolaj ára literenként 100 forinttal emelkedett januárra – ez 13 százalékos drágulást jelent, ezt teszi semmissé az árstop.

A csirkemell átlagos ára 43 forintot csökkent októberhez képest januárra – ha tényleg “visszavinnék” az októberi szintre az árat, akkor

közel 3 százalékot emelniük kellene a felmérésünkben szereplő láncoknak.

A felmérésükben szereplő UHT tej esetében literenként 21 forintos drágulást mértünk október és január között – ez 10 százalékos emelkedés, magyarán ennyivel kellene csökkenteni most az árat.

A liszt ára 52 forinttal emelkedett kilónként a felmérésük szerint októberről januárra, 26 százalékos drágulást törölhet most el a kormány.

,,Orbán valójában drágulást jelentett be”

Erre a jelenségre hívja fel a figyelmet Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Elmondta, csütörtökön bevásárolt és megnézte ezen termékek árát.

  • Kristálycukrot ma 255 forintért vettem. Októberben 261 forint volt.
  • A liszt ma 159 forintba került. Októberben 203 forintba.
  • A tejért ma 249 forintot fizettem. Októberben 286-ot kellett.
  • A csirkemell kilója 1469 forintba került. Októberben 1600 forintba.
  • Egyedül sertéscombot nem találtam olcsóbbat. Ma 1439 forintot kértek érte, októberben 20 forinttal kevesebbet.

– foglalta össze bejegyzésében Jakab Péter.

A Jobbik politikusa szerint Orbán előre megy az árakban, időben hátra.

„Köszönjük a hatalmas segítséget így a Fidesz-kormány utolsó két hónapjára. Áprilistól az új nemzeti egységkormány minden alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni fogja, garantálva azt is, hogy a kedvezmény ne az áruházak, hanem a vásárlók pénztárcáját gyarapítsa!”

– zárta bejegyzését a politikus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Leadta a népszavazási aláíróíveket az ellenzék

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében résztvevő szervezetek szerint a népszavazással visszaadják az embereknek a politikát. Képviselőik pénteken az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelynek végeztével aktivisták élőláncával juttatták el az íveket a Kossuth térről a Nemzeti Választási Iroda közelben álló székházához.

Tovább olvasom »