Hazugság, hogy Novák Katalin nem indokolhatja meg a pedofil bűntárs kiengedésének okát

Semmi sem tiltja Novák Katalinnak, hogy nyilvánosan megindokolja kegyelmi döntését. A büntetőeljárásról szóló jogszabály az eljárási és a végrehajtási kegyelem esetén sem rendelkezik a köztársasági elnöki indoklás nyilvánosságra hozataláról – mondta a Népszavának Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója is azt nyilatkozta, hogy nincs olyan passzus a törvényben, ami lehetetlenné tenné az államfőnek, hogy akár a konkrét ügyről vagy csak általánosságban nyilatkozzon arról, milyen szempontok alapján döntött a kegyelem gyakorlása mellett.

Pedig Novák Katalin nemrég még egy jogszabályra hivatkozva nem árulta el a pedofil bűntárs szabadon engedésének okát.

Ez viszont hazugság volt. Nem tiltja jogszabály az indoklást.

Nyugodtan elárulhatná, miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgató-helyettesének, K. Endrének, aki segített eltussolni a pedofil intézményvezető bűntetteit.

Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter megjegyezte: korábban is volt példa arra, hogy egy köztársasági elnök – mások mellett Göncz Árpád – személyesen vagy stábján keresztül kifejtette egy kegyelmi döntésének a mögöttes indokait.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink