Hósármány bukkant fel a Királyhegyesi-pusztánál

A hósármány az északi tájak költőmadara, Grönlandon, Izlandon, a skandináv országokban és Oroszország tundráin, havas területein fészkel. A december elején megfigyelt madár a Királyhegyesi-puszta szélén, egy földút mellett szedegette az elszórt magokat – írja a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja.

A hósármány nem mutatkozott félénknek, csak akkor röppent fel, amikor már 4-5 méterre megközelítették. A tél folyamán minden bizonnyal még több példány is feltűnik majd a térségben.

A hósármány a kopár, kőgörgeteges havasokat, nyílt, fátlan felföldeket kedveli. Télen délebbre húzódik, vonulási helyének legdélebbi része a Kárpát-medence, ezért nálunk csak nagyon ritkán bukkan fel. Veréb méretű, tollazatában sok a fehér szín, különösen a hímek esetében. Nyáron szinte teljesen fehér és fekete, télen barnásabb, piszkosabb fehér-fekete foltos a színezete.

December 13-án Cserebökényben egy 30 példányból álló csapatot azonosítottak.

(Fotó: Szél Antal István/kmnp.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink