,,Humán erőforrás” hiány miatt nem lehet szülni Makón

Kevés az orvos erre a területre, nem is lehet tudni, mikor állíthatják vissza a szülészet a makói kórházban – derült ki a szerdai testületi ülésen. A főigazgató azt is elárulta, hogy voltak szünetelő ,,kapacitások“.

A járványhelyzeti kormányzati titkolózások és a kórházak nyilatkozat stopját követően meglepő őszintességel beszélt a makói kórház aktuális ügyeiről dr. Kallai Árpád. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója ismertette, a covid jelenlegi helyzete kezelhető, néhány napos megfigyelés elegendő, de készültségi állapotban vannak. A járványveszély alatt visszaesett a nem covidos beteg száma, ennek szerinte az is lehetett az oka, hogy nem mentek annyian orvoshoz, de való igaz, ,,kapacitások” is szüneteltek a kórházban. Ugyanakkor a járóbeteg ellátásban nőtt a betegek száma. Összesen 1713 covidos beteg ápoltak a kórházban, ebből 200 beteg az intenzívre került.

Makón a járvány óta szünetel a pszichiátria és a szülészet-nőgyógyászat. A koronavírus miatti veszélyhelyzet megszűnt, azonban ezt a két osztályt ,,humán erőforrás” miatt nem tudták újraindítani. Előbbit Szegeden biztosítják, utóbbit pedig Hódmezővásárhelyen.

Kallai kérdésre válaszolva elmondta, évek óta nem jött rezidens a szülészetre, a műhiba perek miatti magas büntetés és a hálapénz megszüntetése miatt kevésbé vonzó ez a terület – vélte a főigazgató. Úgy fogalmazott: ,,fogalmam sincs, mikor tudjuk visszaállítani a szülészetet”, ugyanis ahhoz négy szakorvos minimum kellene, kettő ügyeletbe, kettő pedig a nappali ellátáshoz.

Elmondta, számukra a legfontosabb szempont a biztonságos ellátás biztosítása.

A fejlesztésekről szólva röviden ismertette, zajlik a régi épület emeletének felújítása, ami 1,7 millió eurós uniós forrást, 35 millió forintos kormányzati támogatást és 66 millió forintos önkormányzati támogatást kapott. A főépület földszintjén a várandósoknak, friss anyukáknak egy központot alakítottak ki; elkészült a konyhafelújítás első üteme; a tervek között új műtő kialakítása szerepel.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Az államtitkár szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúria azon döntését, amely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja januárban – mondta Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke az rtl.hu-nak. A jövőbeli munkabeszüntetésekre azonban ez nem lesz hatással, mert azóta a kérdést már jogszabály rögzíti.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink