Így változtak a makói térség ingatlanárai az elmúlt egy évben

Már évek óta nagy lendületben volt a hazai ingatlanpiac, azon belül is főként a lakáspiac dominált. A folyamatosan dráguló négyzetméter árak a fővároson kívül több nagyvárosban is az egekbe szöktek. 2019 végére azonban megtorpant a meredek áremelkedés, sőt a 2020-as évre már csak a stagnálás és a minimális változás volt jellemző – derül ki abból az elemzésből, amit oldalunknak készített az Ingatlannet.hu.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy hogyan változtak az ingatlanpiaci kínálati árak Csongrád-Csanád megyében, ekkor kiderül, hogy öt év alatt mintegy 60 százalékkal lettek drágábbak a szegedi családi házak, míg Hódmezővásárhelyen 36, Makón csupán 14 százalékos áremelkedés történt 2015 és 2020 között. Vajon a 2020-as évben történt érdemi árváltozás a kínálati árakban? Cikkünkből hamarosan kiderül.

A makói ingatlanpiacon a téglalakások domináltak

Makón a tavalyi évben minden bizonnyal a téglalakásokat kínálták a legdrágábban. 2020 januárjában ugyanis átlagosan 250 ezer Ft/m2-es kínálati áron lehetett lakást venni. Ezt az időszakot egy kisebb mérséklődés követte, melynek következtében tavaly márciusban már 227 ezer forintos négyzetméter áron hirdették eladó ingatlanjaikat a tulajdonosok. Ezt követően – néhány hónap kivételével: augusztus és november – folyamatos áremelkedés szemtanúi lehettünk a makói lakáspiacon. Ennek köszönhetően 2020 decemberében a téglalakásokat már 290 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták eladásra.

A családi házak tekintetében már nem számolhatunk be ekkora mértékű változásról, januártól augusztusig végig 160 és 175 ezer forint között mozogtak az átlagos négyzetméter árak. Acsaládi házak átlagára a makói ingatlanpiacon szeptembertől kezdett el drágulni, ekkor már átlagosan 199 ezer Ft/m2-es áron hirdették házaikat a tulajdonosok. A tavalyi év végére pedig ez az összeg 185 ezer forintra mérséklődött négyzetméterenként.

A környék ingatlanpiacán nem számolhatunk be nagy változásról

A környező nagyobb városokban: Szegeden és Hódmezővásárhelyen a tavalyi év során már nem tapasztalhattunk számottevő árváltozást a családi házak tekintetében. 2020 elején még átlagosan 360 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták a szegedi házakat, míg a vásárhelyi otthonok átlagára csupán 174 ezer Ft/m2-re volt tehető. A mérsékelt áremelkedés következtében decemberre ezek az összegek elérték Szegeden a 374 ezer forintot négyzetméterenként, míg Vásárhelyen a 207 ezer Ft/m2-t. Ez a változás Szegeden 3 százalékos, Hódmezővásárhelyen 19 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt.

2020-ban visszaestek a tranzakciószámok is

Az MNB lakáspiaci jelentéséből is kiderült, hogy 2020 második negyedévében a koronavírus-járvány következtében34 százalékkal visszaesett a lakáspiaci tranzakciók száma 2019 második negyedévéhez viszonyítva. A kínálathoz képest alacsonyabb keresletre utalt az is, hogy a lakáspiacon megfigyelhető alku mértéke 2020-ban emelkedett az elmúlt évekhez képest.

(Kiemelt fotó: archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább olvasom »