Ismét a roma önkormányzat elnökének és képviselőjének cége vágja a füvet Makón

A makói önkormányzat közbeszerzést írt ki zöldfelület fűnyírása tárgyában. Összesen öten jelentkeztek, ebből négy érvénytelen lett, a győztes pedig a Gold Pefa Kft. lett, akinek két tulajdonosa a makói roma önkormányzat elnöke és képviselője.

A fűnyírásra öt ajánlat érkezett be: Baranya Park Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Kozármisleny), Gold-Pefa Kft. (Makó), Liziko NN Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (Nagyréde), Minnes Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság (Budapest), Perfekt Park Kertészeti és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Szeged).

A közbeszerzési eljárásban a végső döntés meghozataláról az Ügyrendi és Bizottságban tárgyaltak, a képviselő-testület elé nem került az anyag. A város honlapjára feltöltött dokumentum szerint aránytalanul alacsony árat adott

  • a Baranya Park (15,9 Ft/négyzetméter),
  • a Liziko NN (16,9 Ft/négyzetméter),
  • a Minnes Hungary (18,5 Ft/négyzetméter)
  • és a Gold-Pefa (19 Ft/négyzetméter).

Közülük csak az utóbbi, tehát a makói cég indokolta meg az árazását. A Perfekt Parkot pedig hiánypótlásra szólították fel, de nem teljesítették. A fentiek értelmében mindegyik érvénytelen lett, kivéve a Gold-Pefa ajánlata.

A makói cég tulajdonosa 49 százalékban Farkas Tamás, a roma önkormányzat elnöke, Petrovics Attila pedig 51 százalékban, a vagyonnyilatkozata szerint ő az ügyvezető és a roma önkormányzat képviselője.

Mint arról már 2021-ben írtunk, több városi pályázatot is ők nyertek el (Tulipán utcai rendelő felújítása, fűnyírások) és bevételük szinte teljes egészében önkormányzati megbízásokból származik. A Gold-Pefa fő tevékenysége 2021-ben még a bontás volt, azóta a nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy váltottak zöldterület-kezelésre. Az utolsó ismert létszámi adat 2 fő, azonban a tavalyi évről még nem tették közzé a pénzügyi beszámolójukat, a 2022-es nettó árbevételük 79 millió forint volt.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink