Itt a vége Schengennek

[ad 1]

Ez a hétfő jó eséllyel úgy fog bevonulni a történelembe, mint az a nap, amelyen hivatalosan is elkezdődött a schengeni egyezmény felszámolása. A “Game over” még nem jelent meg a monitoron, de azért már elég erősen villog az “Insert coin”.

Az uniós tagországok felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy

a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani

a schengeni övezeten belül – közölte hétfőn Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

Az Európát érintő migrációs válságra való tekintettel a schengeni övezeten belül több uniós tagállam is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén.

“A menedékkérők példátlan áradata, amely ezen intézkedések meghozatalára kényszerítette a tagállamokat, azonban még mindig nem csökkent” – mondta újságíróknak Dijkhoff az EU bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális találkozója után. A tagállamok ezért felszólították az Unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének számító Európai Bizottságot, hogy teremtse meg a jogi és gyakorlati alapját

az átmeneti határellenőrzés meghosszabbításának

– tájékoztatott az államtitkár.

Klaas Dijkhoff emellett elmondta, az uniós miniszterek tanácsa világos jelzést küldött, hogy szeretnék, ha a bizottság tanulmányozná a lehetőségét annak, hogy az EU határőrizeti ügynöksége (Frontex) a Macedónia és Görögország közötti határon is tevékenykedhessen.

A görög bevándorlási miniszter korábban kijelentette, hogy szerinte törvénytelen lenne, ha a határvédelmi ügynökség Macedóniában próbálná meg mérsékelni a menekültáradatot. “Görögországban van szükségünk a Frontexre” – mondta Jannisz Muzalasz.

Lesz visszaút?

A bel- és igazságügyi tanács ülését néhány nappal azután rendezték meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, az uniónak két hónapja van arra, hogy úrrá legyen a helyzeten, máskülönben

összeomolhat a schengeni rendszer.

Ez a mai nappal lényegében meg is történt. Az egyezmény teljes csődjének bevallását nyilván  a végsőkig próbálja elodázni az európai politikai elit. Ám azt elég nehéz elképzelni, hogy két esztendőnyi határellenőrzés után, a határőrizeti mechanizmus és szervezetek újjáépítése után

hogyan fognak visszatérni a tagállamok a régi rendszerhez.

Frontex adatai szerint a menekültek száma nem csökkent jelentősen a tél beálltával. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Apátfalvi kislánynak szervezett gyűjtést a Trollfoci

Pénzes Annabella 3 éves Apátfalván élő kislány. Diffúz Pontine Glioma, rövidítve DIPG-vel, agresszív gyermekkori agydaganattal szenved. Magyarország legnépszerűbb focis oldala jótékonysági árverést indított, Gulácsi Péter cipőjére lehet licitálni május 13-ig.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink