Jogsértő volt a veszélyhelyzetre hivatkozva visszatartani a vadászati kiállítás pénzügyi adatait

Jogsértően tartott vissza közérdekű adatokat a tavaly őszi vadászati kiállítást szervező állami tulajdonú cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. – állapította meg a hvg.hu bejelentése nyomán indított hatósági vizsgálatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

A NAIH szerint

,,az állami cég jogsértően alkalmazta a járvány elleni védekezésre hivatkozó veszélyhelyzeti intézkedést, amely a közérdekű adatigénylések 15 napos válaszadási határidejét 90 napra is kitolhatja.”

A lap tavaly augusztusban nyújtott be közérdekű adatigénylést a vadászati kiállításhoz kapcsolódó néhány szerződés ügyében a rendezvényt szervező céghez. Arra voltak kíváncsiak, hogy mire ment el pontosan a ,,célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűdfelmérés” témájú kutatásokra és más elemzésekre kifizetett összesen több mint 83 millió forint.

A vonatkozó törvény által alapesetben előírt 15 napos válaszadási határidő letelte után érdemi válasz helyett 30 napos határidő-hosszabbítást kért az Egy a Természettel Nonprofit Kft. Ezt a a veszélyhelyzeti kormányrendelettel indokolták, illetve azzal, hogyha 15 napon belül kellene megválaszolniuk az adatigénylést, a Világkiállítás szervezési feladataira nem maradna elég idejük. A kormányrendelet szerint viszont csak akkor kérhető hosszabbítás, ha a “határidőben való teljesítés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné, de a lap kifejti, hogy cégnek semmilyen, a koronavírus-járvány leküzdését célzó feladata nem volt, sőt külön felmentést kaptak a járványügyi korlátozások alól.

A lap emiatt a NAIH-nál vizsgálatot kezdeményezett, ahol kimondták,

,,mivel a vadászati világkiállítás megrendezése nem a koronavírus járvány leküzdésével összefüggő közfeladat”,

a kormányrendelet itt nem alkalmazható, így

,,a Kft. jogszerűtlenül hosszabbította meg az adatigénylés teljesítésére nyitva álló határidőt”.

A hatóság felszólította a Kft.-t az adatigénylés teljesítésére.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. ezt követően válaszolt a hvg.hu-nak, de azt nem tették zsebre: a 83 millió forintba került kutatási szerződések, anyagok kiadását, arra hivatkozva tagadták meg, hogy azok döntés-előkészítő anyagok.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »