Keddtől műtétek maradhatnak el Szegeden, több száz orvos nem írta még alá az új szerződést

Pénteken két körben is összehívta a Szegedi Tudományegyetem és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése azt a több száz orvost, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati szerződésüket, írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat, akik ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől műtétek maradhatnak el, megállhat az élet a szegedi klinikákon.

A hvg.hu a forrásaira hivatkozva azt írja, a szegedi sebészeti klinikán eddig csak néhány olyan dolgozó írta alá az új szerződést, ők viszont a koruk vagy a beosztásuk miatt nem végeznek műtéteket. A jelenlegi állás szerint a szegedi sebészeti klinikán keddtől gyakorlatilag nem marad sebész.

A lap szerint

összesen közel 300 szegedi orvos nem írta alá az új jogviszony szerinti szerződést.

Az orvosokra pénteken előbb a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Szegedi Tudományegyetem jogi igazgatója és a klinikai központ stratégiai igazgatója, majd végül Rovó László rektor próbált nyomást gyakorolni, értesült a hvg.hu.

A HVG szerint

az orvosokat azzal próbálták meggyőzni az egyetemi vezetők, hogy a szegedi egyetem klinikáinak milliárdos adósságaik vannak, ezért nincs pénz a kért pótlékokra, a bérkiegészítésekre, hogy a többi egyetemhez hasonlóan rendezzék a szerződéseket.

Bár a klinikai központ elnöke és az egyetem vezetése kérhette volna az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy engedélyezze a többletköltségeket, a tartozásokra hivatkozva ezt nem kérték, az ügy tisztázását pedig egy későbbi időpontra, a hvg.hu szerint május végére ígérték.

A lap értesülései szerint

a péntek délutáni fórumot az orvosok úgy hagyták ott, hogy oldja meg a klinikai központ az ellátást keddtől, ahogy tudja.

A jelenlegi helyzetben ugyanis az orvosok, elsősorban a fiatalabbak még annál is kevesebbet keresnének, mint a béremelés előtt kerestek, és a szakvizsgák után sem kapnák meg az érintettek a 40, illetve 60 ezer forintot. A PhD-képzés az új jogviszonyban beleszámít a munkaviszonyba, de most külön igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy ezt az időt az új jogviszony szerinti besorolásnál is figyelembe vegyék – írja a hvg.hu.

A lap úgy tudja, a második fórumot tartó szegedi rektor már keményebben fogalmazott.

Rovó László is a pénzhiánnyal érvelt, de azt is hozzátette, hogy „fentről” kapott az egyetem fenyegetést, hogy ha nem írják alá az orvosok a szerződéseiket, akkor városi kórházként működhetnek tovább.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink