Kétharmadot szerzett a Fidesz: az állami földek kétharmadát

[ad 1]

Az eddig elkelt 130 ezer hektár csaknem kétharmada fideszes politikusokhoz, családtagjaikhoz, bizalmasokhoz és egykori állami vezetőkhöz, agrár-nagyvállalkozókhoz került – írja a Népszabadság.

A lap az LMP-s Sallai R. Benedek által nyilvánosságra hozott eredmények alapján azt írja, hogy eddig mintegy 130 ezer hektár kelt el az árveréseken a 180 ezer hektárból, 1,3 milliós hektáronkénti átlagáron.

A nyertesek négy-öt csoportba tartoznak, ennek egyike a politikaközeliek csoportja, a fideszesek és rokonaik, ismerőseik a területek mintegy 30 százalékát szerezték meg.

A második csoporthoz az egykori TSZ-elnökök és állami vezetők tartoznak, első sorban az első Orbán-kormány idején privatizált gazdaságok vezetői, ők az összes eladott földnek szintén 30 százalékához jutottak hozzá.

A földek mintegy 10%-a Orbán korábbi hangzatos ígérete ellenére külföldi kézbe került, jobbára németekhez, osztrákokhoz és olaszokhoz.

További 10%-ot vittek olyan spekulánsok, akik eddig nem foglalkoztak mezőgazdasággal és vélhetően abban bíznak, hogy a földeket majd magasabb áron adják bérbe vagy értékesítik.

A helyben élő gazdálkodókhoz becslések szerint mindössze a terület 10-20%-a kerülhetett, pedig a kormány korábbi állítása szerint a programmal őket szerették volna segíteni.

(Alfahír.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A Jobbik benyújtotta az áfamentességet célzó javaslatát

A Jobbik frakciója a kora délutáni órákban jelezte, nem vesz részt Orbán Viktor miniszterelnöki beiktatásán, ahelyett a drágulás megfékezését kívánják határozati javaslatukkal elérni. Jakab Péter, az ellenzéki párt elnöke bejelentette, beadták a javaslatot, miszerint legyenek áfamentesek az alapvető élelmiszerek.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink