Kezdődhet az Orbán-kormány harca az inflációval, a költségvetési hiánnyal, a hatósági árakkal, az uniós támogatásokkal

Nem lesz könnyű dolga az ötödik Orbán-kormánynak – olyan kemény gazdasági problémákat kell megoldania, mint a magas infláció, az instabil forintárfolyam vagy a háború miatt kialakult helyzet – írja a Portfolio.

1. Orosz-ukrán háború

Az Ukrajnában zajló háború hatásait egyelőre még nem lehet megmondani, de az már most biztos, hogy emiatt még magasabb lesz az infláció, a gazdasági növekedés pedig alacsonyabb. Magyarországnak egszerre kell támogatnia a szankciókat és biztosítania az energiaellátását, miközben a hozzánk érkező nagyszámú menekültet is el kell látni.

2. Magas infláció

Az utóbbi egy évben rekordmagas volt az infláció itthon, a háború ezen pedig csak rontott. A mostani várakozások szerint éves átlagban is 8-9% lesz a drágulás, de a 10% sem elképzelhetetlen.

3. A gazdasági növekedés lassulása

A nyersanyagárak emelkedése, a nyugati szankciók és a háború miatt már most biztos, hogy a vártnál alacsonyabb lesz idén a magyar gazdaság növekedése – a korábbi 6%-ról az MNB 2,5-4,5 %-ra rontotta előrejelzését,a kormány pedig 3-4-re.

4. Mi lesz a rezsicsökkentéssel?

Jelenleg itthon a lakosság nem érzékeli még az energiaárak drágulását, ugyanis a hatósági áron vásároljuk az áramot és földgázt. Azonban kérdés, ez meddig lesz fenntartható: ilyen magas energiaköltségek mellett az MVM fizeti meg a veszteséget, ami éves szinten akár 1000 milliárd forintba is kerülhet. Amennyiben nem csökkennek a piaci árak, nagyon valószínű, hogy nálunk is drágulás jöhet.

5. Költségvetési hiány

Többek között az MVM és az MNB vesztesége miatt a költségvetési kiigazításra lehet szükség: a várható hiány magasabb, miközben a gazdasági növekedés valószínűleg alulmarad a várakozásokhoz képest.

6. A forint stabilizálása

A háború kitörésekor azonnal gyengülésnek indult a forint, elérte a 400-as lélektani határt is. Innen azóta sikerült visszajönni, de a 360-370-es szint tartósan gyengének mondható. Nagyon fontos lenne az árfolyam kiszámíthatósága a gazdasági tervezés és az export szempontjából is.

7. Az uniós támogatások kérdése

Szintén fontos kérdés, hogy az Unió elfogadja-e a magyar helyreállítási tervet. Orbán Viktor már sürgette ennek a pénznek az utalását, azonban az utóbbi években a Brüsszellel folytatott vita miatt kérdéses, megkapjuk-e ezeket a pénzeket.

8. A kamatstop vége

A kamatstoppal a kormány ugyan befagyasztotta a változó törlesztésű hitelek növekedését, ez viszont június végén lejár, ami nagyon sok adóst fog kellemetlenül érinteni. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt hirtelen óriásit növekedhetnek a törlesztők, ha a kormány nem talál ki valamilyen megoldást.

9. A hatósági árak

A kormány eddig az üzemanyag- és élelmiszer-árstoppal igyekezett visszafogni a magas inflációt. Ezek az intézkedések azonban szintén lejárnak áprilisban és májusban, így szintén megoldást kell találni arra, hogyan tudják ezeket kivezetni anélkül, hogy óriási áremelkedés jönne.

10. Elszálló élelmiszerárak

Az élelmiszerek emelkedését valamennyire csökkentette az árstop, azonban ez nemsokára megszűnik, ráadásul az ukrán háború miatt világszintű ellátási problémák várhatóak, melyeket itthon is meg fogunk érezni. A kukorica, a gabona, a növényi olajak és a műtrágya hiánya mind problémát fog jelenteni nálunk is, amire az új kormánynak kell megoldást találni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink