Magyarcsanádon egy 3 fős család nevében szavazott egy nő, Makón húst osztottak

Többféle választási jogsértést mutatnak be oldalukon a Tiszta szavazás program önkéntesei és a Társaság a szabadságjogokért jogászaihoz érkezett bejelentések. Szerda délutánig várják még a visszaéléseket tapasztalók bejelentéseit, addig is itt a vasárnapi mérleg.

A Borsod megye 6. választókerületi Ongán beszélgettek helyiek arról, hogy 10000 forintot fizetnek szavazatokért – derül ki a Tiszta szavazás oldalára felkerült videóból. A helyiek bevett gyakorlatként beszéltek a szavazatvásárlásról. A pénzt akkor adják oda a választónak, ha telefonos fotóval bizonyítják, hogy az elvárt helyre húzták az ikszet.

Makón a Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt őrszemeik arra lettek figyelmesek, hogy kora reggeltől 2-3 gyanús autó órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek, majd a szavazás után a szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utca 11. címen lévő telekre szállították őket ugyan ezekkel az autókkal. A helyi szavazók elmondása szerint azért ez a telek volt az autók célpontja, mert itt „a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból” nekik. 

A szavazókör előtt zaklatták is az aktivistáikat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: ,,mindenki szavazzon a Fideszre”. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak, akik jelen pillanatban intézkednek.

A 444 elkísérte csapatukat Tiszavasváriba, ahol szavazatvásárlást akadályoztak meg, és feljelentést is tettek a szavazók buszoztatása miatt.

A Heves megyei Gyöngyösön a választási csalásnak tekinthető utaztatás dokumentálása közben érte fenyegetés az önkéntes őrszemeiket, az autójukat többször is megütötték. Hasonló eset zajlott a Borsod megyei Alsózsolcán, ahol vélhetően szintén utaztatás zajlott, önkénteseiket itt is megfenyegették a feltételezett elkövetők.

Egy nagykállói asszony a településen dolgozó őrszemüknek számolt be arról, hogy milyen atrocitás érte a szavazóhelyiség előtt Ruszki Gábor, a helyi római katolikus pap részéről. Az asszony szavazás után várta az épület előtt, hogy érte jöjjenek. Harmadmagával állt a szavazóhelyiség előtt (véletlenszerűen egy civil aktivistával és egy másik szavazóval), amikor a pap megállt a terepjárójával, fotózta őket és kiabált velük, hogy „mit képzelnek magukról, Nagykállóban nincs választási csalás”.

Vélhetően a választások tisztaságáért dolgozó aktivistának nézett mindenkit, aki a Kállay iskola előtt állt.  Azt hittük, hogy nekünk jön – számolt be az asszony, pedig – tette hozzá –  „a nyájába tartozom én is”. „Rám támadott úgy, hogy meg sem kérdezett, mit ácsorgok ott” – mondta. A zaklatott asszonyt az atrocitás nagyon megviselte: ,,nem tudok magamhoz térni, reszketek” – mondta.

Tanyajárat néven menetrendszerű buszjáratot hirdetett meg a Hortobágyi Önkormányzat a választás napjára, hogy ezzel szállítson szavazókat a választás napján. Helyi beszámoló szerint öten szálltak ki a Hortobágyi Önkormányzat „Daróczi Ignác terv” feliratú bordó kisbuszából vasárnap reggel a Hortobágy 1-es számú szavazókörnél. Szavazás után a busz felvette és elvitte az utasokat. A menetrend szerint a busznak negyed 10 körül kellett volna megérkeznie Hortobágy 2-es számú szavazóköréhez, de ez végül nem történt meg.

Visszatérő motívum, hogy egy vagy két ember kíséri be a szavazót a fülkébe. Az ilyen esetek egy része legális és szabályos, hiszen gyengén látó, vak vagy analfabéta szavazó számára szükséges lehet a kísérő. Ha valaki nem tud ikszelni, akkor szabályosan két ellenérdekelt szavazóbiztos előtt tett akaratkinyilvánítással szavaztathat valaki maga helyett. Azonban beszámoltak több olyan esetről is, ahol egy rokon vagy szavazatszámláló kísérte fülkébe a választót. Többször ugyanaz a személy kísért be más választókat. Volt, hogy kihallatszott, ahogy rávezeti a válaszra.

Ilyen eseteket jelentettek a többi között például Budapestről, Sarkadról, Cigándról és Vásárosnamény környékéről is. Magyarcsanádon feltehetően a 3 fős családja nevében szavazott vélelmezetten egy hölgy. Az esetről rendkívüli jegyzőkönyvet vettek fel.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább olvasom »