Kis számban élnek, de a Csanádi pusztákon is vannak hermelinek

A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységén élnek hermelinek kis számban, de sehol sem gyakoriak, elterjedésük foltszerű. Az élőhelyi adottságok miatt legtöbbször a Kis-Sárrét és a Kardoskúti Fehértó részterületeken, illetve a Csanádi pusztákhoz tartozó Montág-pusztán találkozunk ezzel a rejtőzködő kisemlőssel – olvasható a nemzeti park honlapján.

Az elmúlt években minden fontosabb vizes élőhelyen, halastavakon, nagyobb mocsarakon, vizes élőhely-rekonstrukciókon előfordult egy-egy megfigyelés. Állományuk megőrzése szempontjából legfontosabb feladat a vizes élőhelyek védelme – hívja fel a figyelmet a Körös-Maros Nemzeti Park.

A hermelin vörhenyes-barnás nyári bundája hasonlít a menyétéhez, télen azonban fehér ruhát ölt. A magyarországi hermelinek átmenetet képeznek: egyes példányaik télen teljesen kifehérednek, mások megtartják barnás bundájukat, csak a hasuk alja fehér. Európa déli részén élő állományukra már nem jellemző az évszaktól függő bundaszínezet. Az viszont minden hermelinre jellemző, hogy a farka vége télen-nyáron fekete, ez alapján lehet könnyen megkülönböztetni a menyéttől.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink