Klebelsberg Kunora emlékezett a Szirbik Miklós Egyesület

Régi hagyomány, hogy november elején Pécskára látogat egy makói delegáció és megkoszorúzza Klebelsberg Kuno szobrát a templom melletti parkban.

A híres kultuszminiszter tevékenységének köszönhetően Makón is több iskola kapott új épületet a két világháború közötti időszakban. A Szirbik Miklós Egyesület idén két kisbusszal látogatott el Pécskára, ahol Nagy István pedagógus fogadta őket. A koszorúzást követően Arad, Lippa, Máriaradna útvonalon folytatták útjukat – olvasható Zeitler Ádám, az egyesület elnökének rövid beszámolójában.

Klebelsberg Kuno 1922-ben a Bethlen-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere lett, egészen 1931 augusztusáig. Az ő nevéhez fűződik többek között a tanárképzés reformja, a nyolc osztályos iskola bevezetése, a szegedi egyetemi építkezések és az iskola alapítások – 3 év alatt 5 ezer tanyai tanterem épült. A mellszobrát Jecza Péter készítette és a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum ajándékaként került Pécskára.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink