? Korábbi makói templomigazgató: tilos egy párt mellett prédikálni

Gyulay Endre, 92 éves nyugalmazott katolikus püspök 1987 óta minden választás előtt írt egy körlevelet a katolikusoknak, amiben a hitük alapján való szavazásra buzdította őket, de soha nem említette egy párt nevét sem. Erről a Szemléleknek beszélt.

Az interjúban megkérdezték, hogy egy nemrég megjelent közvélemény-kutatás szerint a templomba járók többsége úgy gondolja, a szószékről kifejezetten az egyik oldal támogatására buzdítják őket, Gyulay leszögezi: szerinte tilos egy párt mellett prédikálni. Az egyházi törvénykönyv alapvetően is tartalmaz megkötéseket arra, milyen állami tisztségeket viselhetnek egyházi személyek, de a katolikusok saját szabályai kifejezetten tiltják a politikai szerepvállalást. Gyulay azért hozzáteszi, hogy magánemberként úgy gondolja, többek között a „genderelmélet” sem összeegyeztethető az egyház tanításaival, de szerinte ezt hiba lenne összekeverni a pártpolitikával.

Az állam és az egyház túlzott összefonódása nem helyes, de mivel Magyarországon 1945 előtt a nemesek tartották fenn a templomokat, a szocializmus után nem volt más lehetőség, mint az, hogy ezt a feladatot az állam vállalja magára. A támogatások felhasználását viszont problémásnak tartja, a templomfelújításoknál pedig szerinte

„most már olyan milliók mennek el, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy ez tisztességes”.

A püspök az egyházi iskolákkal kapcsolatban is kritikus hangot üt meg. Szerinte a szocializmus alatt Szeged környékén nem nagyon maradt meg a vallásosság, ma egy katolikus gimnáziumban 28 diákból csak 6-7 jár el a heti egy misére, ráadásul közülük is legfeljebb egy tud ministrálni. Így pedig nincs, ami ezeket az iskolákat igazán vallásossá tenné,

„kár kiírni a katolikus gimnáziumra, hogy katolikus”.

Gyulay a gazdasági berendezkedéssel sem elégedett, szerinte az államnak nem kellene félnie elvenni a gazdagoktól, a milliós fizetések megadóztatásával pedig ő az alacsony béreket tehermentesítené. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a társadalmi olló egyre nagyobbra nyílik, a középréteg felemelése pedig sikertelen volt.

Gyulay Endre templomigazgató volt 1970-től 1972-ig Makón. Egyházmegyei fenntartású iskolákat is sikerült újraindítania Makón, Gyulán, Békéscsabán, Endrődön, Szentesen és Mezőtúron. Ezenkívül katolikus óvodákat is alapított az egyházmegye több településén.

(telex.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink