A románok megszabadulnak az orosz gáztól

A bukaresti parlament májusban elfogadhatja a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvény módosítását célzó előterjesztést, amely a tengeri (offshore) és a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének egyaránt új lendületet adhat. Virgil Popescu román energiaügyi miniszter szerint a jogszabály révén Románia teljes mértékben függetlenné válik az orosz gáztól, mindemellett erős jelzést ad a befektetőknek is – derül ki a Világgazdaság kolozsvári tudósításából.

A javaslat értelmében a kitermelésből származó jövedelem 60 százaléka a román államot, 40 százaléka a befektetőket illeti, az állam ugyanakkor a különböző adókkal, illetékekkel együtt gyakorlatilag 64 százalékban fog részesülni. A román kormány szerint a tervezet versenyképes adózási rendszert hoz létre, a kitermelés megadóztatásából származó bevétel pedig nem az államkasszába folyik, hanem az országos gázhálózat bővítésére és egyéb nagyszabású projektekre szánják.

Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök a napokban elmondta: a Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat már az év közepén felszínre hozza az első gázmolekulákat egy kisebb tengeri földgázmezőből, ahonnan évente egymilliárd köbméter gázt terveznek kitermelni. A nagyobbik gázmező, a Neptun Deep kiaknázása a kormányfő szerint leghamarabb 2026 végén, 2027 elején kezdődhet meg, mégpedig az osztrák OMV és a román Romgaz vállalat közreműködésével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két héttel ezelőtt Kolozsváron tett látogatása során bírálta az amerikai ExxonMobil vállalatot, mert noha Magyarországnak is megígérte a fekete-tengeri gáz kitermelésének elindítását, ez nem történt meg, sőt a cég kivonult Romániából. „Ha betartották volna az ígéretüket, ma mindkét ország földgázellátása más dimenzióban lenne, hiszen mi Romániával összefogva megépítettük a két ország közötti földgáz-interkonnektort.” – mondta a miniszter.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »