Közel 6 millió forint tisztára mosásában működött közre egy hódmezővásárhelyi férfi

A Csongrád Megyei Főügyészség a veszélyhelyzetre hozott kormányrendelet büntetőeljárási törvényt módosító rendelkezéseit is figyelembe véve, vádat emelt azzal a hódmezővásárhelyi férfivel szemben, aki közel hatmillió forint tisztára mosásában működött közre – adta hírül az ügyészség.

A vádirat szerint az egyébként megélhetést biztosító jövedelemmel és állandó tartózkodási hellyel nem rendelkező férfi az eljárás során ismeretlenül maradt férfi megbízásából 2018. július 11. és 12-én két hódmezővásárhelyi bankfiókban is számlát nyitott. A számlanyitás után a hozzáférési kódokat átadta megbízójának, melyért cserébe számlánként ötezer forintot kapott. A bankszámlákra pár nappal később egy dohánykereskedéssel foglalkozó sértett átutalt több részletben 5,8 millió forintot. A sértett ugyanis egy álnéven bemutatkozó személy telefonos megkeresésére megelőlegezte egy megszűnt dohánybolt árukészletét, miután elektronikus úton megkapta egy dohánynagykereskedő hamisított igazolását minderről. A vádlott az átutalások jóváírását követően az ismeretlen megbízótól telefonon kapott utasításoknak alapján a jóváírt összegeket felvette. Majd azokat zacskóba rakta egy külterületi út mellett levő kilométerkőnél, végül egy trafóháznál helyezte el.

A vádlott így biztosította az ismeretlenül maradt személyeknek az általuk a sértett sérelmére elkövetett csalásból származó pénz megszerzését, mivel az árukészlet nem létezett, a bankszámla a vádlotté és nem egy dohánykereskedőé volt, amelyért további nyolcezer forintot kapott.

A főügyészség pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben a Szegedi Törvényszék előtt.

A veszélyhelyzetre ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020 (III.31.) Kormány-rendelet eltérést biztosított a büntetőeljárási törvény rendelkezései alól. Erre figyelemmel a büntető jogi felelősségét el nem ismerő vádlott nyolc évet meg nem haladó szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő cselekménye esetén is lehetőség van arra, hogy a bíróság tárgyalás tartása nélkül, úgynevezett büntetővégzéssel hozzon ügydöntő határozatot, tényleges szabadságelvonással nem járó büntetés kiszabása esetén.

Erre figyelemmel a főügyészség indítványt tett a törvényszék felé, hogy büntetővégzés kibocsátásával a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, a kapott vagyoni előny elkobzása mellett.

(ugyeszseg.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink