Lakóhely-elhagyási tilalom az időseknek: hány emberélet kell, hogy a kormány ne többnapos lemaradással hozzon döntést?

Azoknál a 65 évnél idősebb embereknél, akiknél nincs külső segítség a bevásárlásra, az önkormányzat szervezze meg a napi ellátást, vásárlást – írja pénteki közleményben a Jobbik.

A Jobbik szerint a kormánynak most már meg kell tennie, amit – számos szociális intézkedéshez hasonlóan – évekkel korábban kellett volna: megerősíteni a szociális ellátórendszert. Ezt pedig csakis úgy lehet meglépni, ha közben mind az önkormányzatoknak, mind pedig a szociális ellátóknak segítséget adnak.

Felszólítjuk a kormányt, hogy az idősek védelmében és az amúgy is leterhelt egészségügy érdekében haladéktalanul kezdje meg a felkészülést a 65 éven felüliek lakóhely-elhagyási tilalmára! Módosítani szükséges a hatályban lévő 46/2020-as rendeletet úgy, hogy ne csak a 70, hanem már a 65 éven felettiek ellátásáról is gondoskodjanak az önkormányzatok! Az önkormányzatok és a kormányhivatalok a népességnyilvántartási rendszer segítségével térképezzék fel a 65 évesnél idősebb honfitársaink tartózkodási helyét!

– áll a párt közleményében.

A Jobbik azt javasolja, hogy az önkormányzatok dolgozói, a szociális munkások és az önkéntesek keressék fel a 65 évnél idősebbeket, mérjék fel kinek nincs olyan hozzátartozója, aki legalább naponta egyszer el tudja látni, be tud vásárolni.

Azoknál a 65 évnél idősebb embereknél, akiknél nincs külső segítség a bevásárlásra, az önkormányzat szervezze meg a napi ellátást, vásárlást!

Hozzáteszik:

be kell vonni önkénteseket is, akik mindenben tudják segíteni az időseket, illetve szükség esetén a diákok érettségihez kötelező önkéntes munkáját is be lehet vonni az ellátásba. A munkanélkülivé váló dolgozóknak szintén automatikusan fel kell ajánlani az új típusú segítő munkavégzés lehetőségét, megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében, de az önkénteseknek megfelelő védőfelszerelést és felvilágosítást is kell kapniuk a munkához.

Úgy tűnik, Orbán Viktor továbbra is nagy lemaradásban van, pedig péntek estére már négyre nőtt a koronavírusban elhunyt magyarok száma. Aznap reggel a Kossuth Rádióban megint csak aggodalmát fejezte ki, konkrét intézkedésekről nem beszélt.

Az idősekért aggódunk. Ha a járvány tömegessé válik, akkor az idősek kerülnek a legnagyobb bajba. Nem lenne helyes, ha mi, fiatalok kezdenénk kötelező rendszabályokat hozni az időseknek, de kérni talán szabad. Mindenkit arra kérek, hogy az idősek maradjanak otthon, gondoskodunk az ellátásukról

– mondta annak ellenére, hogy az elmúlt héten számos alkalommal bizonyosodott be, hogy a kérés kevés.

Szerbia már három nappal ezelőtt megtiltotta a 65, illetve 70 év felettieknek, hogy elhagyják az otthonukat. Németországban fokozatosan rendelik el a kijárási tilalmat: szabad elmenni otthonról dolgozni, és szabad orvoshoz, gyógyszertárba és élelmiszerboltba menni. Szabad továbbá sétálni, kutyát sétáltatni és sportolni, de csak egyedül vagy a legszűkebb családi körben. A csoportos összejövetel szigorúan tilos.

(Fotó: archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,A vakot (…) átvezetik az utcán, a bénán is segítenek, de a dadogóst mindenki csak kiröhögi.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink