Lassan halad az Alföldvíz átszervezése

Tavaly még úgy számoltak, az ún. integrációs program (az Alföldvíz Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatok ingyenesen és önként lemondanak az állam javára tulajdonrészükről) 2021. december 31-re lezárul. Ezt nem tudták tartani, a módosított határidő 2022. március 31-e. Az átszervezésre az óriási veszteségek kezelése miatt van szükség, ami pedig a rezsicsökkentésnek és a közműadónak köszönhető.

Egy 2021. júniusában hatályba lépett törvénymódosítás lehetőséget ad a finanszírozási problémákkal küzdő önkormányzati tulajdonú víziközmű társaságoknak, hogy ingyenes vagyonátadás ellenében kezdeményezzék a víz- és szennyvízellátási kötelezettség állami átvételét.

Az átadás megtörtént több településen, azonban a Magyar Narancs friss cikkéből kiderül, az Alföldvíz Zrt. nem válaszolt azon felvetéseikre, eddig hány tulajdonos önkormányzat jelzett vissza, hogy önként és térítésmentesen lemond a tulajdonjogáról és kik képviselnek más álláspontot. Miskéri László, szakszervezeti vezető a narancs.hu-nak elmondta, utóbbi hetekben kétszer is tárgyalták az ügyletet a kormány részéről felügyelő Fónagy Jánossal, a nemzeti vagyonért felelős államtitkárral. Tőle úgy értesültek, hogy a Békéscsaba központú víziközműcég átvilágítása befejeződött, az integrációs program befejezésének módosított határideje 2022. március 31-e. Miskéri újfent hangsúlyozta, hogy a cég rossz pénzügyi és gazdasági helyzetét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az átlagfizetések messze elmaradnak az ágazati átlagtól, ennek megváltozását is remélik az új helyezettől. 

Az új minimálbér és garantált bérminimum miatt 1200 munkavállalójuk több mint felének kell emelni a bérét, mert azt nem éri el – tette hozzá Miskéri.

A vállalat veszteségének jó részéért leginkább az elhibázott rezsicsökkentés és a brutális elvonások a felelősek – erre korábbi cikkében mutatott rá a Magyar Narancs. Ugyanis „a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük.” A törvényi előírást figyelmen kívül hagyva a 2011-es díjakat (-10% rezsicsökkentés) kénytelenek alkalmazni a szolgáltatók. Így a megtérülés elve nem érvényesül. 

Az Alföldvíz jelenlegi válsága az ellátást is veszélyeztethetné. Azonban ha az államhoz kerül, a víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvény garantálja, hogy ivóvízellátás nélkül nem maradhat egy település sem, és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ilyen esetben közérdekű üzemeltetőként azonnal be tud avatkozni.

Az Alföldvíz amellett, hogy 1200 főt foglalkoztat, 541 ezer embert lát el ivóvízzel 131 településen – így a térségben Ambrózfalván, Apátfalván, Csanádalbertin, Csanádpalotán, Ferencszálláson, Földeákon, Hódmezővásárhelyen, Királyhegyesen, Kiszomboron, Kövegyen, Kübekházán, Magyarcsanádon, Makón, Maroslelén, Mártélyon, Nagyéren, Nagylakon, Óföldeákon, Pitvaroson és Székkutason.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább olvasom »