Látogatóközpontot alakítanak ki a makói ortodox zsinagógánál

Az ortodox zsinagógánál egy kis látogatóközpontot hoznak létre és új út vezet majd a város ortodox zsidó temetőjéhez – tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az egykori északkeleti, illetve délkeleti régió magyar zsidó közösségei világviszonylatban is híresek voltak, számos ma is élő haszid irányzat viseli egykori szülőhelye, egy-egy magyar város, falu nevét. Ezeken a településeken a mai napig megtalálhatóak a valaha itt élt haszid vezetők és „csodarabbik” sírjai, sőt némely településen még állnak az egykori zsinagógák, tanházak vagy akár a rituális fürdők romjai.

A zsidóság történetét mutatják be

Évente számos alkalommal érkeznek Magyarországra vallásos zsidó turistacsoportok, elsősorban Izraelből és az Amerikai Egyesült Államokból.

A kormány támogatásával 1,4 milliárd forintos európai uniós forrásból a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon elnevezéssel indult program célja olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása, amelyek megőrzik és bemutatják az északkeleti régió, valamint Makó város zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét.

Bővülhet a város turisztikai kínálata

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester szerint a látogatóközpont kialakításával, valamint a kapcsolódó egyéb szolgáltatások fejlesztésével tovább bővülhet a város szakrális turisztikai kínálata, melyhez nagyban hozzájárult a kormány által nyújtott támogatás az emlékhely környezetének rendezésére.

A makói ortodox zsinagógát 2002-ben felújították, a program részeként ezért elsősorban állagmegóvási munkákra kerülhet sor. Ennek részeként az épület vízszintes falszigetelését is pótolják. Egy kis látogatóközpontot alakítanak ki, és a környezetét is rendezik. Az ortodox zsidó temetőhöz új út épül.

A temetőben található a már életében csodarabbiként tisztelt, a vészkorszakban mártírhalált halt Mose Vorhand sírja, amely a Makóról elszármazott ortodox zsidók legfőbb zarándokhelyévé vált az elmúlt több mint fél évszázadban.

(MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Kiskunfélegyházán remekeltek a makói sakkozók

Január 8-án Kiskunfélegyházán rendezték meg a IX. Móra Kupát. A 10-10 perces időbeosztású, hét fordulós viadalon négy fő utánpótláskorú-, egy fő ifjúsági- és egy fő felnőtt korú makói játékos kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Tovább olvasom »