Látványos citromsármány csapatok járják a Maros-menti erdőket

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva, a téli időszakban citromsármányok népes csapataival találkozhatunk. Hangjuk és színes tollazatuk egyaránt magára vonja a figyelmünket – olvasható a nemzeti park oldalán.

A citromsármány a leggyakoribb sármányféle Magyarországon. Impozáns megjelenésű, a verébnél valamivel nagyobb, védett énekesmadár. A nem túl zárt, ligeterdő jellegű élőhelyeket kedveli, így a Maros-ártér ideális számára. A fészkelő állomány télen is itt marad, északról pedig további népes csapatok érkeznek ide telelni.

A citromsármányok a hideg évszakban 20-50 példányos csapatokban járják az erdőt, élelem után kutatva. Főleg gyommagvakat keresnek. Vékony, csipogó hangon kommunikálnak egymással, erről a jellegzetes hangról jól felismerhetők. Amikor népesebb csapat telepszik egy fára, távolabbról úgy tűnhet, mintha az ágakon fennmaradtak volna az ősszel megsárgult, színes levelek. Citromsármányokkal meglehetősen ritkán találkozhatunk a madáretetőkön, ugyanis inkább a külterületi ligetes erdőket kedvelik.

(Fotó: illusztráció/Pixabay)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink