Látványos násztáncot járnak a búbos vöcskök a Marosnál

Elfoglalták revírjüket a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén költő búbos vöcskök. Látványos násztáncuk megfigyelése igazi élményt jelent a természetbarátok számára.

A búbos vöcskök igazán látványos, egyedi megjelenésű vízimadaraink. Táplálékuk is kizárólag halakból, apró vízi állatokból áll. A Maros folyó árterében található bányatavakon, kubikokon rendszeresen fészkelnek. Ebben az időszakban foglalják el revírjeiket a párok és megkezdődik a nász. A nemzeti park tájékoztatása szerint ha valaki például az apátfalvi anyagnyerő gödrök tavainál sétál, könnyedén megfigyelheti látványos násztáncukat.

A pár tagjai egymással párhuzamosan úsznak, majd egymással szembe állnak, fejüket ütemesen forgatják jobbra-balra. A násztánc csúcspontja, mikor a hím vízi növényekből álló fészekanyag csomót ad párjának, majd a madarak függőleges testhelyzetet vesznek fel, lábaikkal a vizet taposva, oszlopszerűen kiegyenesedve egyhelyben állnak a vízben, közben hangjukat hallatják, majd megtörténik a párzás.

Az idei évben is több mint 10 pár foglalt már revírt a Maros mentén. Az embertől kevéssé tartanak, kézi távcső segítségével is jól megfigyelhetők.

(Fotó: illusztráció/Pixabay)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink