Lesz székelykapu Makón, de nem ott, ahol a Farkas Éva szerette volna

A székelykapu nem a kis sétány mellett, a kopjafák előtt, hanem a téren lesz felállítva, az 1956 emlékmű és az országzászló között – döntöttek a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen.

Az előterjesztés szűkszavúan fogalmaz. Azt írják: a döntés kapcsán helyszíni egyeztetés történt, melynek eredményeként a székelykaput az 1956-os emlékmű és az Országzászlót összekötő sétány közbenső szakaszán helyezik el, szintén a kopjafák közelében.

Az ellenzék szerint teljesen új helyszín kellett volna

A júniusi rendes testületi ülésen Marosvári Attila elmondta: neki nem a székelykapuval van baja, hanem az elhelyezésével. Szerinte már így is zsúfolt, szűk az a tér, azt pedig képzavarnak nevezte, hogy az ’56-os koszorúzás alkalmával át kell menni alatta. Felvetette, hogy egy nemzeti összetartozási helyszín kellene, ahová bekapcsolódna a többi határon túli magyar testvárváros szimbóluma, így például Ada, Zselíz, Vízkelet. (Marosvári javaslatát egyébként a fideszesek elutasították).

Zeitler Ádám oldalunknak adott interjújában úgy fogalmazott: ,,önmagában az ötletet támogatom, a helyszínt nem. Elkezdődött egy pozitív együtt gondolkozás Marosvári Attila képviselőtársam vezetésével. Sajnálom, hogy nem hagyta ki bontakozni a többségi frakció azt a gondolatmenetet. Az a korábbi elképzelés, ami a konviktus ház felújításával kapcsolatban szerepelt, hogy ott a téren, de egy nagyobb tervben beleépítve szerepeljen a székelykapu, egy jobb megoldás lett volna.” Végülis Zeitler ötlete megvalósult, hiszen ezzel az elhelyezéssel érvényesülhet a konviktus ház is – amit persze majd fel kell újítani.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink