Lesz székelykapu Makón, de nem ott, ahol a Farkas Éva szerette volna

A székelykapu nem a kis sétány mellett, a kopjafák előtt, hanem a téren lesz felállítva, az 1956 emlékmű és az országzászló között – döntöttek a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen.

Az előterjesztés szűkszavúan fogalmaz. Azt írják: a döntés kapcsán helyszíni egyeztetés történt, melynek eredményeként a székelykaput az 1956-os emlékmű és az Országzászlót összekötő sétány közbenső szakaszán helyezik el, szintén a kopjafák közelében.

Az ellenzék szerint teljesen új helyszín kellett volna

A júniusi rendes testületi ülésen Marosvári Attila elmondta: neki nem a székelykapuval van baja, hanem az elhelyezésével. Szerinte már így is zsúfolt, szűk az a tér, azt pedig képzavarnak nevezte, hogy az ’56-os koszorúzás alkalmával át kell menni alatta. Felvetette, hogy egy nemzeti összetartozási helyszín kellene, ahová bekapcsolódna a többi határon túli magyar testvárváros szimbóluma, így például Ada, Zselíz, Vízkelet. (Marosvári javaslatát egyébként a fideszesek elutasították).

Zeitler Ádám oldalunknak adott interjújában úgy fogalmazott: ,,önmagában az ötletet támogatom, a helyszínt nem. Elkezdődött egy pozitív együtt gondolkozás Marosvári Attila képviselőtársam vezetésével. Sajnálom, hogy nem hagyta ki bontakozni a többségi frakció azt a gondolatmenetet. Az a korábbi elképzelés, ami a konviktus ház felújításával kapcsolatban szerepelt, hogy ott a téren, de egy nagyobb tervben beleépítve szerepeljen a székelykapu, egy jobb megoldás lett volna.” Végülis Zeitler ötlete megvalósult, hiszen ezzel az elhelyezéssel érvényesülhet a konviktus ház is – amit persze majd fel kell újítani.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

94 éve született Hankiss Elemér, Széchenyi-díjas magyar szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

2020-ban nettó 160 ezer forint volt az átlagbér Makón

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210 585 Ft volt (ez 21%-kal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó adat (268 405 Ft). A GKI Gazdaságkutató Zrt. a NAV adatait felhasználva megvizsgálta a nettó keresetek alakulását a COVID járvány első évében. 

Tovább olvasom »