Listázás? Jogosulatlanul ellenzéki és kormánypárti személyek és családtagjaik után kutattak

Ellenzéki és fideszes politikai szereplőket, családtagjaikat és egy ismert, hódmezővásárhelyi ellenzéki influencer adatait kérdezte le jogosulatlanul Hódmezővásárhelyen egy hivatali dolgozó. Személyes adattal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az önkormányzat – derült ki a csütörtök délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

Kalotay Balázs, a vásárhelyi városháza informatikai szakembere elmondta: biztonsági vizsgálatot folytattak az ún. Vizuál Regiszterről, ebben a helyi lakosok adatai szerepelnek, minden önkormányzat használja. Ekkor derült ki, hogy innen átlagon felüli lekérdezések történtek, ezer fölötti történt közvetlenül a választás előtt. Ilyen adatvédelmi incidens esetében értesítik az érintetteket, ez folyamatban van.

A hivatalban létrehoztak egy vizsgáló bizottságot és próbálják kiszűrni azokat a lekérdezéseket, amik valóban indokoltak voltak a munkavégzéshez és mik azok, amik nem.

Dr. Kis Andrea elárulta, hogy maga is érintett. – Döbbenetes volt, amikor nem csak nekem, hanem másoknak is a kiskorú gyermekei után nyomoznak és feltételezhetően listázzák őket – jelentette ki. A listán hódmezővásárhelyi ellenzéki és kormánypárti aktivisták, polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek és családtagjaik is szerepelnek. Viszont aki a lekérdezéseket végezte, nem tudhatta, hogy vannak köztük katonák, rendvédelmi dolgozók, magas rangú katonai tisztviselők, az ezekhez kapcsolódó szervek pedig azonnal jelezték a hivatalnak a kereséseket.

Egy Facebook bloger után is nyomoztak, akinek felfedésére néhány hónapja jutalmat ajánlott fel a vásárhelyi fideszes média. Akkor nem jelentkezett senki, de most, a hivatali adatokkal visszaélve beazonosították.

Kalotay elmondása szerint nem tudni, hova kerültek a kikeresett adatok, csak az a biztos, hogy kiket kérdeztek le. Akinek az azonosítójával beléptek és kerestek, az a vezető állású köztisztviselő már nem dolgozik ott, saját döntéséből felmondott a polgármesteri hivatalnál.

Az egyelőre nem ismert, hogy más, országos adatbázis, vagy másik önkormányzat adatbázisa érintett lehet-e az ügyben, de a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy adatvédelmi kérdésekben segítenek bármelyik településnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Lassan halad az Alföldvíz átszervezése

Tavaly még úgy számoltak, az ún. integrációs program (az Alföldvíz Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatok ingyenesen és önként lemondanak az állam javára tulajdonrészükről) 2021. december 31-re lezárul. Ezt nem tudták tartani, a módosított határidő 2022. március 31-e.

Tovább olvasom »