Listázás? Jogosulatlanul ellenzéki és kormánypárti személyek és családtagjaik után kutattak

Ellenzéki és fideszes politikai szereplőket, családtagjaikat és egy ismert, hódmezővásárhelyi ellenzéki influencer adatait kérdezte le jogosulatlanul Hódmezővásárhelyen egy hivatali dolgozó. Személyes adattal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az önkormányzat – derült ki a csütörtök délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

Kalotay Balázs, a vásárhelyi városháza informatikai szakembere elmondta: biztonsági vizsgálatot folytattak az ún. Vizuál Regiszterről, ebben a helyi lakosok adatai szerepelnek, minden önkormányzat használja. Ekkor derült ki, hogy innen átlagon felüli lekérdezések történtek, ezer fölötti történt közvetlenül a választás előtt. Ilyen adatvédelmi incidens esetében értesítik az érintetteket, ez folyamatban van.

A hivatalban létrehoztak egy vizsgáló bizottságot és próbálják kiszűrni azokat a lekérdezéseket, amik valóban indokoltak voltak a munkavégzéshez és mik azok, amik nem.

Dr. Kis Andrea elárulta, hogy maga is érintett. – Döbbenetes volt, amikor nem csak nekem, hanem másoknak is a kiskorú gyermekei után nyomoznak és feltételezhetően listázzák őket – jelentette ki. A listán hódmezővásárhelyi ellenzéki és kormánypárti aktivisták, polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek és családtagjaik is szerepelnek. Viszont aki a lekérdezéseket végezte, nem tudhatta, hogy vannak köztük katonák, rendvédelmi dolgozók, magas rangú katonai tisztviselők, az ezekhez kapcsolódó szervek pedig azonnal jelezték a hivatalnak a kereséseket.

Egy Facebook bloger után is nyomoztak, akinek felfedésére néhány hónapja jutalmat ajánlott fel a vásárhelyi fideszes média. Akkor nem jelentkezett senki, de most, a hivatali adatokkal visszaélve beazonosították.

Kalotay elmondása szerint nem tudni, hova kerültek a kikeresett adatok, csak az a biztos, hogy kiket kérdeztek le. Akinek az azonosítójával beléptek és kerestek, az a vezető állású köztisztviselő már nem dolgozik ott, saját döntéséből felmondott a polgármesteri hivatalnál.

Az egyelőre nem ismert, hogy más, országos adatbázis, vagy másik önkormányzat adatbázisa érintett lehet-e az ügyben, de a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy adatvédelmi kérdésekben segítenek bármelyik településnek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Újabb zenés demonstrációt tartottak a Bartók iskola megmaradásáért

Nagyjából 30 szülő és gyermekeik részvételével zajlott zenés megmozdulás szombaton a Bartók iskola előtt. A szülők a székhelyintézmény jogviszonyának szüneteltetésével sem értenek egyet – ez ellen tiltakoztak ma és vasárnap is fognak. Mindemellett jogi úton is megtámadták a fenntartó tankerület döntését.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Több mint száz év után megszűnik a szegedi 1-es villamos

Több mint száz év után megszűnik a szegedi 1-es vonalon a villamosközlekedés. Az utasokat a jövőben az 1-es jelzésű tram-train (a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos) szállítja a rókusi vasútállomás és a nagyállomás között – tájékoztatta a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) az MTI-t.

Tovább olvasom »

Nehéz hetek előtt állnak a vásárhelyi állatvédők

A júniusi hónap is kihívásokkal teli lesz a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete életében. Az állatbarátok segítségére számítanak, hiszen anyagi nehézségekkel küzd a szervezet. A júniusi hónapra összesen 150 000 forintot kell összegyűjteniük ahhoz, hogy állataikat elláthassák, számláikat befizethessék. A jó lelkű, állatbarát adományozók segítségében bíznak.

Tovább olvasom »