Ma lenne 98 éves Paul Newman, akinek az édesanyja makói

Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színész 1925. január 26-án született Clevelandben, egy német zsidó boltos és egy makói lány másodszülött fiaként. Az édesanyja családi háza már nem áll a városban.

A színész apja Arthur Newmann a helyi sportkereskedés tulajdonosa volt. Anyja, Fetzner Teréz, makói lány, aki 4 éves korában költözött családjával Amerikába. Clevelandben telepedtek le, ahol korán férjhez ment a fiatal vállalkozóhoz. Első fiukat Arthurnak, a következőt Paulnak keresztelték. Ekkor már Newmanre változtatták a nevüket és gyermekeiket jó anyagi körülmények között nevelték.

Paul Newman életrajzát 1993-ban írta meg Bradányi Iván. A szerző Fecskó Teréznek említi a színész édesanyját, de többféleképpen is ismerték a nevét. 2008-ban Urbancsok Zsolt helytörténész, a Makói Levéltár vezetője és Etsédi Marcell, a zsinagóga gondnoka a Délmagyarországnak elmondta: nem emlékeznek a Fecskó család nevére, de eszükbe jutott egy nagyon hasonló hangzású, a századelőn Makón igencsak ismert dinasztia, a Hecskó család neve. Ők lehettek a színész makói ősei.

Itt állt Paul Newman édesanyjának háza. Fotó: Google Maps

A családi ház a Nagyér sétány Szegedi utcai végén állt, a Bartók iskola és a sárga üzletház között.

Paul mindössze 165 centi magas volt, színészi tehetsége, vakító kék szeme, sármja átsegítette a kezdeti nehézségeken. Barátaival, James Deannel és Steve McQueennel közösen végezte el a híres Actor’s Studiót, majd 1954-ben debütált a mozivásznon. Első filmje, Az ezüst kehely nem volt sikeres, de az egyszeri kudarc nem vette el a fiatal színész kedvét. Később olyan nagysikerű filmekben játszott főszerepet, mint a Macska a forró bádogtetőn, vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök.

Hosszú időn keresztül küzdött a tüdőrákkal. Connecticuti otthonában, családja körében, 2008. szeptember 26-án hunyt el.

(Kiemelt fotó: GETTY IMAGES/2013 RDA/RDA)

(Az eredeti cikk 2021. január 26-án jelent meg.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink