Magyar szürke szarvasmarhák legelnek Magyarcsanádnál

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Maros-ártér részterületén is magyar szürke szarvasmarhák legeltetésével oldja meg főként a gyepterületek természetvédelmi területkezelését – közölte a nemzeti park.

Az ártérben fekvő, több száz hektáros Bekai-legelőre a KMNPI Montág-pusztai Állattartó Telepéről szállították ki a közelmúltban egy növendékekből álló szürkemarha gulyát. Vannak köztük másod- és harmadéves borjak is, az üszők és a tinók aránya megközelítőleg 50-50 százalék. A Magyarcsanád közelében fekvő Bekai-legelőre jellemzőek a változó magasságú, mozaikos gyepterületek.

A legeltetéssel történő élőhelykezelésnek többféle pozitív hozadéka is van. Egyrészt így tudnak legjobban védekezni az idegenhonos, invazív növényekkel szemben. Továbbá a nagytestű állatok taposásukkal átmozgatják a talajt és a gyepet, felverik a rovarvilágot, ezzel segítik a közelben élő madarakat a táplálékszerzésben.

Az ártérben legelésző gulya nem mindennapi látványosság. Aki felkeresi a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bökényi tanösvényét, az minden bizonnyal megfigyelheti majd a népes állatsereget is.

(Fotó: Szász Bence)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink