Makó díszpolgára lett Lantos Péter

Az augusztus 20-i ünnepségen átvette a Makó Város Díszpolgára címet Lantos Péter orvos, neuropatológus, egyetemi tanár, a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetéssel elismert, makói születésű tudós.

Lantos Péter 1939-ben született Makón. Szülei Leipniker Sándor és Somló Ilona voltak. 1954–1958 között a makói József Attila Gimnázium diákja volt. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végezte 1958–1964 között. 1964–1968 között a SZOTE Kórbonctani Intézetének tanársegéde volt. 1961-ben változtatta meg nevét Leipniker-ről Lantosra.

1968–1969 között Londonban volt ösztöndíjas. 1969–1972 között a Middlesex Kórház tudományos munkatársa, 1973–1976 között neuropatológiai előadója, 1976–1980 között főelőadója volt. 1973-ban PhD fokozatot szerzett Londonban. 1980 óta a King’s College Pszichiátriai Intézet professzora. 1995 óta a King’s Healthcare Neuropatológiai Központ igazgatója. 2001 óta az angol Orvostudományi Akadémia tagja. 2002-ben nyugdíjba vonult.

A Brit Birodalom Érdemrendjét 2021-ben kapta meg, tegnap pedig Makó díszpolgára lett.

(Fotó: Makó Város Hivatalos Oldala)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Nem lesz jó idő a héten, visszatér az éjszakai fagy

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.

Tovább »

A nap idézete

551 éve hunyt el Janus Pannonius (magyarosan Csezmiczei János vagy Cesinge János) pécsi püspök 1459-től haláláig, az első név szerint ismert magyar(-horvát) költő és humanista.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink