A kormánysajtó beleszállt a Meteorológiai Szolgálatba

A kormányzati operatív törzs szombaton kora délután a várható rossz idő miatt lefújta az esti budapesti tűzijátékot. Vihar aztán nem lett, vasárnap délután pedig a kormányközeli portálok már az Országos Meteorológiai Szolgálatot tették felelőssé a program lemondása miatt.

Vasárnap kora délután a kormányközeli Origo és a Mandiner, majd a cikkek alapján sorra a többi KESMA- és egyéb kormánypárti portál is az Országos Meteorológiai Szolgálatot tette felelősség a tűzijáték lefújásáért.

Először a Mandiner jött ki a cikkel: Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot – írták a címben, belül pedig az operatív törzsre hivatkozva arról számoltak be, hogy a törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolgálat előrejelzése – írta egyértelműbben harcias címében az Origo, majd azt gyorsan szó szerint átvette a Magyar Nemzet néven megjelenő lap is, a címet sem változtatva. Az Origo cikkében az OMSZ nap közbeni jelentéseit tették egymás alá, igyekezetükben azonban még az ugyan szombaton kiadott, de vasárnapról szólót is odaválogatták. 

A közszolgálati Híradó.hu és a Pestisrácok.hu a Mandiner cikkét választotta szemlézésre, a Világgazdaság, a Bors és a megyei lapok az Origóét.

Este fél hatkor pedig az MTI is átvette az Origo írását. Idézték is a cikkből azt a mondatot, mely szerint az operatív törzs az időjárásjelentések után nem is tehetett mást, minthogy lefújta a tűzijátékot, mert „a legfontosabb az emberek biztonsága – elég emlékezni a Gyurcsány-kormány 2006-os tűzijátékára, amikor az óriási viharban megtartották, öt ember meghalt, és többszázan megsérültek”.

A meteorológiai szolgálat még a cikkek megjelenése előtt adott magyarázatot a Facebook-oldalán arra, hogy miért nem volt vihar szombaton.

„A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért”

– írták.

(hang.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A héten is sok lesz a napsütés

A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »