A kormánysajtó beleszállt a Meteorológiai Szolgálatba

A kormányzati operatív törzs szombaton kora délután a várható rossz idő miatt lefújta az esti budapesti tűzijátékot. Vihar aztán nem lett, vasárnap délután pedig a kormányközeli portálok már az Országos Meteorológiai Szolgálatot tették felelőssé a program lemondása miatt.

Vasárnap kora délután a kormányközeli Origo és a Mandiner, majd a cikkek alapján sorra a többi KESMA- és egyéb kormánypárti portál is az Országos Meteorológiai Szolgálatot tette felelősség a tűzijáték lefújásáért.

Először a Mandiner jött ki a cikkel: Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot – írták a címben, belül pedig az operatív törzsre hivatkozva arról számoltak be, hogy a törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolgálat előrejelzése – írta egyértelműbben harcias címében az Origo, majd azt gyorsan szó szerint átvette a Magyar Nemzet néven megjelenő lap is, a címet sem változtatva. Az Origo cikkében az OMSZ nap közbeni jelentéseit tették egymás alá, igyekezetükben azonban még az ugyan szombaton kiadott, de vasárnapról szólót is odaválogatták. 

A közszolgálati Híradó.hu és a Pestisrácok.hu a Mandiner cikkét választotta szemlézésre, a Világgazdaság, a Bors és a megyei lapok az Origóét.

Este fél hatkor pedig az MTI is átvette az Origo írását. Idézték is a cikkből azt a mondatot, mely szerint az operatív törzs az időjárásjelentések után nem is tehetett mást, minthogy lefújta a tűzijátékot, mert „a legfontosabb az emberek biztonsága – elég emlékezni a Gyurcsány-kormány 2006-os tűzijátékára, amikor az óriási viharban megtartották, öt ember meghalt, és többszázan megsérültek”.

A meteorológiai szolgálat még a cikkek megjelenése előtt adott magyarázatot a Facebook-oldalán arra, hogy miért nem volt vihar szombaton.

„A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért”

– írták.

(hang.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább olvasom »