Makó és környéki természetvédelmi területeken is elkezdődhetnek a fakivágások

Csütörtök este megjelent az a kormányrendelet, ami a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggeszti az eddigi természetvédelmi szabályokat. Engedélyezték a tarvágást az állam természetvédelmi, Natura 2000, tájképvédelmi, vagy közjóléti elsődleges rendeltetésű erdeiben is.

A rendelet szerint már nem kell alkalmazni a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást.Felfüggesztik a természetvédelmi törvénynek azt a részét is, ami eddig biztosította volna, hogy a védett természeti területeken zajló fakitermelésnél olyan természetkímélőbb kitermelési módokat kell alkalmazni, mint a fokozatosan felújító vágás vagy a szálalás, vagyis csak kisebb foltokban vágnak ki fákat. Mostantól viszont ezekben az erdőkben is mehet a tarvágás – írja a 444.

Már az a korlátozás sem vonatkozik a favágókra, hogy ezeken a természetvédelmi területeken a tarvágás kiterjedése csak 3-5 hektár lehet. Ráadásul a kivágásra ítélt területek megközelítése érdekében hatósági engedély nélkül is lehet erdei utakat kialakítani. Amíg eddig az erdészeti hatóság határozhatta meg, hogy egy erdő a termőhelyi viszonyok, a faállományt alkotó fafajok jellemzői, egészségi állapota alapján mikor tekinthető vágásérettnek, mostantól az állami erdőkben ez már csak ajánlásnak számít. Szóval a fiatalabb erdőkre is rá lehet engedni a fűrészgépeket.

A Maros Natura 2000-es területen található és az alábbi települések érintettek:

 • Apátfalva 313 ha,
 • Csanádpalota 331 ha,
 • Deszk 379 ha,
 • Ferencszállás 95 ha,
 • Kiszombor 552 ha,
 • Klárafalva 302 ha,
 • Magyarcsanád 1587 ha,
 • Makó 1090 ha,
 • Maroslele 563 ha,
 • Nagylak 23 ha,
 • Szeged-Tápé 749 ha.

Továbbá nemzeti parki védettség alatt áll az ártér 2903 hektáron.

Emellett a csanádi-háti és a csanádi puszták is természetvédelmi területen fekszenek.

Mint az ismert, Orbán Viktor múlt hét pénteken a rádióban arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságoknak terveket kell készíteniük a tűzifa-kitermelés növelésére. A kormány azt akarja, hogy ahol lehet kályha- és kazánprogrammal váltsák ki a gázfűtést.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink