Makó korábbi polgármesterére emlékeztek

75 éve hunyt el Nikelszky Jenő, városunk volt polgármestere. A Szirbik Miklós Egyesület csendes megemlékezést tartott a régi városházánál, a falon található emléktáblájánál.

A néhai városvezetőről Marosvári Attila történész, helytörténész, a makói levéltár munkatársa is megemlékezett egy hosszabb írásban. E szerint miután a város polgármestere, dr. Petrovics György az 1922-es nyári nemzetgyűlési választáson képviselői mandátumot szerzett, a polgármesteri pozíció megürült, s Nikelszky minden bizonnyal ambicionálta e tisztség megszerzését, aki akkor már nyugdíjas rendőrkapitány volt.

A választást meg is nyerte, majd polgármesterként nem csupán a városfejlesztésre fordított kiemelt figyelmet, hanem a helyi kulturális élet fellendítésére is. 1939-ben nem indult újra a polgármesteri posztért; döntését megromlott egészségi állapotával indokolta. 1948. május 4-én hunyt el Makón, tüdődaganata volt.

2013-ban, halála 65. évfordulóján helyi lokálpatrióták kezdeményezésére a római katolikus temetőben lévő sírját az önkormányzat rendbe hozatta, május 18-án pedig emléktáblát avattak az egykori hivatala, a régi városháza falán. Az akkori kezdeményezés azonban nem nyert folytatást, egészen a tegnapi koszorúzásig.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink