Makói finomság is lehet Csongrád-Csanád Megye tortája

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 2021. június 4-én, Trianon 101-edik és a megye névváltoztatásának első évfordulójára hirdette meg a „Csongrád-Csanád Megye Tortája” versenyt. A nevező cukrászoktól olyan új, kreatív alkotásokat vártak, melyekben a Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei kapnak főszerepet.

A versenyre kilenc nevezés érkezett. Az első fordulóban az anonim módon a szakmai és társadalmi zsűri kiválasztotta a tovább jutó négy tortát:

  • Aranyhomok – Készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja Szeged
  • Csanád Vezér Csemegéje – Készítette: Gyuris László Virág Cukrászda Szeged
  • Hagymás álom – Készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda Makó
  • Homoki Kabakos – Készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda Hódmezővásárhely

A négy tovább juttatott torta készítőjének 2022. március 17-én, a második fordulóban a zsűri előtt, élőmunkával kell majd elkészíteniük a tortákat, ahol ellenőrizni fogják a technológiát, és a receptek pontos betartását is. A második forduló helyszínét a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola biztosítja szakmai, gyakorlati tantermében.

2022. március 30-án az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban tartandó ünnepségen ismerheti meg a nagyközönség, a Csongrád – Csanád Megye tortája győztesét, illetve kóstolásra is itt lesz lehetőség.

A makói Papp Róbert így jellemezte a tortát:

,,Makói cukrászdaként egyértelmű volt a tortában a hagyma megjelenítése, ezért gondoltunk a hagymalekvárra. Erre az alapanyagra építettük a torta további elemeit. Az alapja egy brownie piskóta melyen egy belga tejcsokoládéból készült mousse található. A torta belsejében pedig egy hagymalekváros és egy meggyboros zselé réteget helyeztünk el. A tetejét pedig egy tejcsokoládé ganache-val fedjük le.

Az alapanyagokat a megyében található városok, falvak termelőitől szereztük be. A tortánk a Hagymás álom fantázianevet kapta.

A torta megálmodója és készítője: Lawal-Papp Zsófia”

(Fotók: csongrad-megye.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink