Makói palagáz: évek óta nincs kutatás, kitermelés

Makón már évek óta nem történik semmi: se kutatás, se kitermelés – nyilatkozta a 168.hu-nak Csallóközi Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Gáz és Olajipari tagozatának elnöke a makói palagázról.

A szakember elmondta, Magyarországon természetesen több helyen is folyik kutatás, pl. a Hajdúságban, Zala megyében, vagy Nyékpusztán is, ahol az MVM dolgozik. A hazai földgázmező kutatásban a legbíztatóbb hely Nyékpuszta, ám a földgáz ott is legalább 3500-4000 méter mélyen van, és ennek a kitermeléséhez speciális technológia kell.

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón kifejtette: minden adott a makói gázmezőn a kitermelés megkezdéséhez. A Napi.hu összefoglalója szerint 2015-ben a kanadai Falcon Oil & Gas leányvállalata, a TXM Gáz és Olajkutató Kft. arról beszélt, hogy akár 1000 milliárd köbméternél is több gáz lehet a Makói árokban, igaz, a gáz legalább 3500 méter mélyen van, és körülötte 280-300 fokot mértek, amihez még az amerikai palagázos repesztéses technológia is kevés.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Módosították a mérgező gyárakról szóló kormányrendeletet, de nem zárták ki az akkugyárakat

A múlt héten a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Azóta pontosították a rendeletet, de az akkumulátorgyárakat továbbra sem zárták ki.

Tovább »

A nap idézete

164 éve született Benedek Elek, magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő, „a nagy mesemondó”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Lángszórós Alakulat: milliók mentek el városi rendezvényekre, de a Makó FC tönkretevői bujkálnak

Eddig úgy gondoltuk, hogy nem feladatunk a politikába beleszólni, de a politika beleszólt a csoport életébe. Sajnos városunk vezetése nem képes felelősséget vállalni, sem önállóan dönteni olyan kérdésekben, melyek meghatározzák a városban élők jövőjét – fogalmaztak oldalukon a makói Lángszórós Alakulat tagjai.

Tovább olvasom »