Makói paratriatlonistát is támogat a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram

Bő három hónap múlva kezdődik a párizsi paralimpia, a kvótaszerzés utolsó hónapjaiban teljes erőbedobással versenyeznek a magyar sportolók, hogy nyár végén ők is ott lehessenek a francia fővárosban. A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram révén egy Makón született triatlonista, egy asztaliteniszező, valamint a vívókat segítő edző kap elismerést és anyagi támogatást ahhoz, hogy a felkészülésre koncentrálhasson – tájékoztatta a Makói Csípőst a K&H.

A legismertebb világversenyre való kijutásért 61 magyar parasportoló szállt versenybe, és fantasztikus teljesítményüknek köszönhetően eddig már 23 kvótát szereztek. Így nyolc sportágban már biztos, hogy képviselik hazánkat, de sok versenyszám esetében júliusban fog kiderülni, szurkolhatunk-e magyar résztvevőnek az augusztus 28-tól szeptember 8-ig tartó XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon.

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram fennállása óta az idei nyertesekkel együtt 37 parasportolót és segítőt támogatott, összesen 32 millió forinttal. Az eddig díjazott sportolók közül 8 már biztosan ott lesz Párizsban, és további 13 versenyzőnek is komoly esélye van a kijutásra.

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram 2024-es díjazottjai:

  • Felnőtt kategória: Szvitacs Alexa, asztalitenisz

Fiatalon szeretett bele a sportágba, az épek között korosztályos viadalokat nyert. 2018-ban toxikussokk-szindróma következtében amputálni kellett lábujjait és bal karját könyöktől lefelé. Műtétje
után 9 hónappal már para Európa-bajnokságot nyert, amivel kvótát szerzett a tokiói paralimpiára, ahol harmadik helyezést ért el. 2022-ben aranyérmes lett a para-asztalitenisz világbajnokságon saját kategóriájában. Biztosan indul a párizsi paralimpián egyéniben és női párosban is.

  • Reménység kategória: Mocsári Bence, triatlon

A makói, fejlődési rendellenességgel született sportoló 2012-ben, a Londoni Paralimpiai Játékokat nézve döntötte el, hogy paralimpiai bajnok lesz. Előbb visszatért kisgyermekkori sportjához, az úszáshoz, majd 2018-ban triatlonozni kezdett. Már abban az évben bronzérmes lett a Madeirán rendezett paratriatlon világkupán, de végül nem jutott ki a tokiói paralimpiára. 2021-ben több világkupán is dobogóra állhatott, a pontavedrai világbajnokságon negyedikként, az Európa-bajnokságon hatodikként ért célba. Idén a paratriatlon világbajnoki sorozat első versenyén ezüstérmes lett, pár nappal ezelőtt a japáni világkupán pedig a negyedik helyen végzett. A sportoló júliusig vesz részt kvalifikációs versenyeken, jó esélyei vannak kijutni a paralimpiára.

  • Segítő kategória: Mesteri Viktória, vívás

Az ép vívók körében is megbecsült Mesteri Viktória nemcsak eredményeiről, de elkötelezett edzői munkájáról is ismert. Már több éve jelen van a kerekesszékes vívók mellett. Kezdetben az Újpesti Torna Egylet színeiben támogatta a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Dani Gyöngyit és Krajnyák Zsuzsannát. A tokiói paralimpia óta már a Törekvés SE parasportolóit segíti, és Zsuzsanna mellett Hajmási Éva és Mező Boglárka paralimpiai érmes vívók felkészítésében is szerepet vállal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink