📷 Makón 527 családot minősített kuláknak a Rákosi-diktatúra

Csütörtökön tartotta soron következő összejövetelét a Makói Honismereti Kör. Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Kör vezetője Kossuth Lajos halálának 125. évfordulójára emlékezett, beszélt a novemberi programokról, valamint Zeitler Ádám történész tartott előadást a makói kuláksorsokról.

Zeitler Ádám többször dolgozott együtt pályamunkákon az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre (OKTV) Pál Lászlóné Szabó Zsuzsannával, aki a tanára volt. Az egyik ilyen alkalomra készült egy anyag a makói és környéki kuláksorsokról levéltári és múzeumi kutatások alapján. Ez adta az alapját előadásának.

– Azért fontos róla beszélni, mert a rendszerváltásig elhallgattatott történet volt még a családon belül is és persze nyilvánosan is, hogy Rákosi ideje alatt milyen tragédiákon ment keresztül a parasztság, a kuláknak minősített emberek és családjaik. – fogalmazott Zeitler Ádám. A történész hozzátette: az 1956-os forradalom évfordulója nemrégen volt. A forradalomhoz elvezető útnak része volt az is, hogy mi történt a gazdag parasztsággal.

Elmondása szerint az általa folytatott kutatások előtt nem volt pontos adat, hány makóit érintett ez a tragédia. Korábban született anyagok szerint 2-300 család, ezzel szemben amit ő megtalált, 1953-as kuláklistán 527-en szerepelnek. Ismert: a kuláknak minősített parasztok nem tanulhattak tovább, gépeiket elvették, TSZ-ekbe kényszerítették őket, tönkretették a családok életét, azaz a kommunista diktatúra megpróbálta a parasztság felsőbb rétegeit megsemmisíteni.

Zeitler Ádám az OKTV-s anyagba személyes interjúkat is készített. Az előadásban kettőt emelt ki: egy makói és egy újszentiváni családot. Utóbbiakat internálták is, másik ezer családdal együtt a Hortobágyra, azaz kitelepítették őket a lakóhelyükről. Éjszaka mondták nekik, hogy egy órájuk van összepakolni, majd jött a teherautó és elvitték őket a vasútállomásra. Ott marhavagonokba terelték őket és munkatáborba vitték Hajdú-Bihar és Szolnok megyébe. A munkatáborok Rákosiék alatt indultek el, ezeket Nagy Imre miniszterelnöksége alatt 1953-tól kezdve szüntették meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Ma van advent első vasárnapja

Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete – írta közösségi oldalán Zeitler Ádám, makói önkormányzati képviselő, a Jobbik regionális igazgatója.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Ma van advent első vasárnapja

Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete – írta közösségi oldalán Zeitler Ádám, makói önkormányzati képviselő, a Jobbik regionális igazgatója.

Tovább olvasom »