Már biztos, hogy elmaradnak a támogatások, amiket a beérkező adóból finanszíroztak volna

Mélységesen zuhanni fog az önkormányzat adóbevétele, új költségvetésre lesz szükség. Nem lesznek benne a támogatások, amiket szeptember 30. után beterveztek – derült ki Farkas Éva Erzsébet csütörtöki online tájékoztatójából. A polgármester elárulta azt is, hogy a makói kórházban nincs koronavírusos beteg és a következő napokban minden makói megkapja a háztartásonkénti kettő, mosható szájmaszkot.

 • A hosszúhétvégén is a nagyobb létszámú találkozásokat, csoportosulásokat kerüljük el.
 • Makón 25 fő van hatósági házi karanténban. Rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem történt a városban, de egyre több a csoportos összejövetel az utcákon.
 • Nyitási lehetőségekre készülnek a bezárt önkormányzati cégek, intézmények. A Hagymatikumban a kormányrendelet megjelenésére várnak, május 18-án a szabadtéri medencéket szeretnék megnyitni. Legkésőbb a gyógyászati szolgáltatások nyitnának meg.
 • Naponta 230-250 adag készül az iskolásoknak közétkeztetés keretében. A Makói Óvoda Erdélyi püspök utcai intézményében 20 fő igényelt ügyeletet, 50 fő kért tízórait, ebédet, uzsonnát, 25-30 főre várható a jövő heti ügyeleti szám. Május 4-től a Kálvin téri épületben is megnyílik a felügyelet 6-17 óra között.
 • Az önkormányzat bölcsődében 18-20 gyermeknek kértek felügyeletet, és ötnek étkezés elvitelét. Hétfőtől a Búza utcai bölcsőde is megnyílik.
 • Naponta 200-210 idős kér ebéd kiszállítást hétköznap, hétvégén 130-an.
 • Az átmeneti gondozóházban és a Batthyányi utcai idősek otthonában járványügyi ellenőrzés volt és mindent rendben találtak.
 • Egyházi óvodák és bölcsődék is jelezték, hogy jövő héten ügyeletet tartanak.
 • A kórházban továbbra sincs fertőzött beteg, nem kezelnek koronavírusos makói vagy térségbeli lakost.
 • 2,2 millió forintos felajánlása volt a Givaudannak, ebből vásárolták a mosható szájmaszkokat. Ezeknek az eljuttatása még zajlik, eddig 9.149 háztartás kapott, a következő napokban mind a 11.300 háztartásba eljut. A Givaudan a makói kórháznak is több millió forintot adott eszközbeszerzésre.
 • Május 4-től nyilvános WC nyílik a makói autóbusz állomáson és a Csipkesor mögött, a veszélyhelyzet idejére.
 • A piacron az eddigiek vannak érvényben: 10-12 óra között a 65 év felettiek, 6-10 között a 65 év alattiak mehetnek. Szájmaszkot lehetőleg használjanak az odalátogatók.
 • Az egyetem által szervezett országos szűrések részeként 3.300 főt vizsgálnak meg Csongrád megyében, Makón a sportcsarnokban lesz a mintavétel helyszíne. Csak a KSH által kiválasztott személyek mehetnek május elsején és másodikán.
 • Tervek már vannak, de a majálisi korlátozások még kérdésesek Makón, várják a kormányrendelet megjelenését.
 • 253 diák tesz rendkívüli érettségit Makón. Az előkészítés megtörtént a négy intézményben, megfelelő védőfelszerelést kapnak, ezeket a kormányhivatal biztosította. A rendőrség kiemelt jelenléttel készül az iskolák környékére.
 • A polgármesteri döntéseket egyeztette a képviselőtársaival. Többek között ismételten pályázatot írt ki a Béke utcai ingatlan értékesítésére; a könyvtár és múzeum igazgatói pályázatát elbírálták, továbbra is Szikszai Zsuzsanna vezeti, öt évig; júniusban már rendes testületi ülést szeretnének; a Makói Medáliák díjat 2020-ban Cirok Szabó István: Agancspark c. kötete kapja.
 • Mélységesen zuhanni fog az önkormányzat adóbevétele, új költségvetésre lesz szükség. Nem lesznek benne a támogatásokat, amiket szeptember 30. után adtak volna. Egyes önkormányzati beruházások nem tudnak elindulni idén.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink