Már érzékelhető egy kisebb árcsökkenés a makói ingatlanpiacon

A Csongrád megyei ingatlanpiacon a márciusi hónapban már kismértékben érzékelhető volt a járványhelyzet hatása. Ekkorra ténylegesen visszaestek a tranzakciószámok, hiszen aki tehette, az inkább kivárt.

Napjainkban sok vevő abban reménykedik, hogy tovább csökkennek az ingatlanárak, a tulajdonosok pedig bizakodnak, hogy ez csak egy átmeneti helyzet és idővel újra magasabb összegre fog emelkedni házuk, vagy lakásuk érteke. Az ingatlannet.hu Csípősnek készített elemzésében Makó és környékének ingatlanpiaci változásait vette szemügyre.

Így alakult a makói ingatlanpiac 2019 októbere és 2020 márciusa között

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján kiderült, hogy 2020 márciusára már a tégla- és panellakások, illetve a családi házak átlagos kínálati ára is csökkent. A családi házak átlagára egy lassú de folyamatos csökkenést mutatott. 2019 oktoberében átlagosan 141 ezer forintos áron lehetett házat vásárolni Makón. 2020 márciusában ez az összeg már csak 118 ezer forint volt.

A téglalakások ára egészen a panelekére csökkent. 2019. októbere a makói téglalakás piacot nézve igen kiemelkedő hónap volt, ekkor a tégla építésű házak ára elérte 304 ezer Ft/m2-t. Ezután egy csökkenő tendenciába kezdtek az árak, 2020 márciusára egészen 230 ezer forintig mérséklődtek. A panellakások négyzetméterenkénti átlagára 2019-ben októberről novemberre még 21 ezer forinttal növekedett, majd egy négy hónapos stagnálás követezett be. Ebben a négy hónapban 245-246 ezer Ft/m2 között mozgott a téglalakások árfekvése.

A környékbeli városok árai igen változatosak a lakások tekintetében

Csongrád megyében a Szegeden eladó lakások bizonyultak a legdrágábbnak, hiszen a vizsgált hat hónap során folyamatosan itt voltak a legmagasabban az árak. Ennek ellenére a szegedi panellakások árfekvése a hat hónap alatt nem sokat változott, hiszen folyamatosan 343 és 350 ezer forint között mozogott. A vizsgált időszak alatt a szegedi téglalakások ára is csökkent, 508 ezerről, 483 ezer Ft/m2-re. A szentesi téglalakások ára februárra igencsak lecsökkent, azonban márciusra már újra visszatért a 2019-es évre jellemző 200 ezer forint feletti összegre, pontosabban elérte a 257 ezer forintos négyzetméter árat is.

A hódmezővásárhelyi téglalakások ára folyamatosan 265-277 ezer forint között mozgott, a márciusi hónapban az átlag kínálati ár 277 ezer Ft/m2 volt. A hódmezővásárhelyi panellakások ára 2019-ben októberről novemberre még 25 ezer forinttal növekedett négyzetméterenként, majd egy hosszabb stagnálást követően, 2020 márciusára csökkenni kezdett, immár elérve a 238 ezer Ft/m2-es kínálati átlagárat.

A fővárosban már az albérleti díjak is csökkennek

Megyeszékhelyünkön, Szegeden a márciusi hónapban szinte alig csökkentek az albérletárak, csupán 0,8% mérséklődés volt látható az albérletpiacon. A fővárosban azonban már más a helyzet, hiszen a januári 169 ezer forintos tetőzéshez képest már több mint 20 ezer forinttal kérnek kevesebbet egy átlagos budapesti albérletért. A kauciók csökkenése azonban már nem folytatódott tovább az áprilisi hónapban, a tulajdonosoknak csak a 29 százaléka elégedett meg 1 hónap kaucióval, 70 százalékuk pedig 2 hónapnyit kért a bérlőktől. Májusban a bérleti díjak további csökkenése már lassulhat a fővárosban, visszapattanására azonban nem igen lehet számítani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink