Másodfokon is kimondták, ki kell adni a titkolt kórházi járványadatokat

Másodfokon is a 444-nek adott igazat a bíróság a visszatartott kórházi járványadatok ügyében.

A Fővárosi ítélőtábla kimondta, hogy az államnak ki kell adnia bizonyos alapvető fontosságú járványadatokat. Az ítélet értelmében az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) 15 napja van elküldeni napokra és kórházakra lebontva, hogy mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon a második és harmadik járványhullámban. A hivatal még fellebbezhet a Kúriánál.

A 444 még tavaly márciusban fordult közérdekű adatigényléssel a járványügyi adatokkal kapcsolatban, másfél hónap után válaszul egy linket kaptak, amely a kormány járványügyi tájékoztató oldalára vezet. A járványügyi adatokat pedig azóta sem ismerjük, nemhogy kórházanként, de összesítve sem.

Az OKFŐ számos módon igyekezett ellehetetleníteni az adatigénylést, elsőfokon a bíró rosszhiszeműnek nevezte a hivatal eljárását, a 45 napos határidő kihasználását pedig a visszaélésszerű joggyakorlás kategóriájába sorolta.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink