Még a választások előtt újraavatják a Korsós lány kútját Makón

Kovács Sándor, fideszes önkormányzati képviselő kezdeményezése volt, hogy a korábban az Országzászló helyén álló Korsós lány kútját avassák fel újra. Farkas Éva Erzsébet polgármester közlése szerint erről tartottak ma sajtótájékoztatót – a Makói Csípős nélkül, hiszen ezúttal sem kaptunk meghívást, ahogy az elmúlt 8 és félévben egyszer sem.

A polgármester azt írta oldalán, a munkálatok lassan befejeződnek, így várhatóan május második felében átadják a felújított alkotást, melynek környezetét is kialakítják a Kossuth – Bolygó – Baross utca csomópontban. A Korsós lány kútja pihenő park megvalósítását két ütemben finanszírozta az önkormányzat, az alkotást Tóth Árpád műkőkészítő újította fel.

A Korona Szálló előtt, a mai Hősi emlékmű helyén volt az első makói 224 méter mély artézi kút, mely fölött állt egy kezében halat tartó női vasszobor, ezt Aradon öntötték. Miután a kút elapadt 1894-ben újabb kutakat fúrtak, ezek közül az egyik a püspöki nyaraló előtt, a mostani Országzászló helyén volt. Hamarosan ez a kút is elapadt, a medencét lebontották és feledésbe merült. 1994-ben a százéves évforduló alkalmából fényképfelvétel segítségével elkészítették a korsós nőalak szobormásolatát – olvasható a Köztérkép oldalán.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink