Még nem volt béke, de már ítélt a népbíróság

[ad 1]

A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak emléknapja alkalmából rendhagyó történelemórát tartott a múzeumban dr. Kolarovszki Tamás. A jogász a háborús bűnösök népbírósági eljárásairól mesélt.

DSCN0918

Dr. Kolarovszki Tamásnak ez a kutatás a hobbija, szakdolgozatát is ebben a témában írta. Kíváncsi volt, hogyan került a jogrendszerbe, miért kellett embereket kivégezni, ki számított bűnösnek, hogyan jutottak el Jányi Gusztáv, a második magyar hadsereg parancsnokának a tárgyalásáig.

Előadásában ezeket ismertette röviden, majd érdekességeket mondott az érdeklődő diákoknak. Ezek közé tartozik, hogy ’45. február 3-án a németek ágyúval támadták az Oktogont, közben pedig egy lámpavasra két embert felakasztottak, mindezt ,,közönség” előtt, nem törődve az életveszéllyel.

DSCN0920

A háborús bűn fogalma nincs tisztázva a mai napig sem, nincs egy séma, ami alapján ítélet hozható; az eseteket egyedileg vizsgálják.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Már van olyan cég, amelyik olcsóbban kapja a gázt, mint a lakosság

A cégek már olcsóbban vehetnek gázt, mint a lakosság az átlagfogyasztás fölötti tarifa szerint – derül ki az MVM adataiból, az Átlátszó számításai szerint. Most azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik korábban a további áremelkedéstől félve fix árú szerződést kötöttek a szolgáltatójukkal, a földgáz világpiaci ára ugyanis hónapok óta zuhan.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink