Meghátrált a kormány, mégsem kell végzettség a kolbászsütéshez

Megjelent a Magyar Közlönyben annak a rendeletnek a módosítása, – gyakorlatilag visszavonása, – mely szerint a vendéglátásban kizárólag szakképesítéssel rendelkező személyek végezhettek volna sütési-főzési, illetve felszolgálói munkát.

Mint arról a napokban beszámoltunk, a szakmai szervezetek értetlenül álltak a szeptember 1-jétől hatályos szabályozás előtt, mivel a munkaerőhiánytól amúgy is erősen sújtott ágazatban kizárólag szakképesítéssel lehetett megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint szakmai egyeztetés előzte meg a szabályozást, de az ágazati ernyőszervezetek ezt cáfolták. 

A most megjelent módosítás értelmében

a szakképesítés nélkül nem végezhető tevékenységek közül kikerült a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése, illetve a meleg és hideg ételek, italok készítése, valamint felszolgálása.

Ezek esetében továbbra is csak a munkát felügyelő személynek lesz kötelező a szakképzettség. Ugyanakkor a most megjelent változás szerint nem tartozik ide a forgalmazás helyén előállított büfétermékek (lángos, palacsinta, meleg- és hideg szendvics, sült hús, frissensült, virsli, kolbász stb., illetve az ehhez kapcsolódó gyárilag előre csomagolt termékek, pl. ketchup, mustár, valamint italok) készítése és kiszolgálása. Úgy tűnik, ezek már egyáltalán nem tartoznak a rendelet hatálya alá.

Minden más esetben az adott tevékenységet folytató személynek 2023. december 31-ig kell eleget tennie a rendeletben előírt követelményeknek.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink