Megjelenik az árampiacon a nemzeti közműszolgáltató januárban

A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában, a tervezett ütemezést tartani tudják – mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. 

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány és az RWE májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján egyebek mellett 2016 januárjában átveszik az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát. Folyamatban vannak tárgyalások egy másik, a lakossági áramszolgáltatásban részt vevő céggel is – mondta el.

Az államtitkár emlékeztetett, egy évvel ezelőtt született meg a kormányzati döntés a nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról. Az ENKSZ először a földgázellátásban kezdte meg a lakossági szolgáltatást a Főgáz bázisán.

A nemzeti közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz 2016 végére több mint 3 millió ügyfelet lát majd el, átveszik a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló E.on, GDF Suez és Tigáz ügyfeleit – hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra, hogy augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel csaknem 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe.

A távfűtés a legbonyolultabb és leghosszabb átállási időt igénybe vevő eleme a közműszolgáltatói rendszernek, itt az előkészítési folyamatnál tartanak – ismertette az államtitkár.

Németh Lászlóné kiemelte azt is: fontos lépés lesz az egységes szolgáltató központ kialakítása, amely ellátja majd az egyetemes szolgáltatások olyan fontos, költségigényes részeit, mint például az ügyfélszolgálatok működtetése, a számlázások vagy a hátralék kezelése.

Az államtitkár hangsúlyozta: a nemzeti közműszolgáltatóról szóló koncepció kialakításánál célként fogalmazták meg a rezsicsökkentést megtartását, illetve ha lehetséges, továbbvitelét. Ugyanakkor legalább ennyire fontos a szolgáltatási színvonal javítása és ennek fenntartása – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: módosító javaslatot készítettek elő a gázmérőcserékről.

Júniusban döntött a kormány arról, hogy a gázmérőcserét ingyenessé teszi az egyetemes szolgáltatásra jogosultaknál. A kormányrendelet módosításával bővítenék ezt a kört – közölte.

Horváth Péter János, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a társaság feladata az egységes országos közműszolgáltatási rendszer kiépítése és költséghatékony működtetése. Ennek az integrációnak a legfontosabb pozitív hatása a magas szolgáltatási színvonal garantálása, a rezsicsökkentésen alapuló kedvező tarifarendszer fenntartása, az egységes számlázási rend biztosítása, valamint az egyszerű és egységes ügyintézés feltételeinek megteremtése.

Kiemelte: a közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz rendelkezik azokkal a gázszerződésekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a hozzá átkerülő fogyasztók ellátása folyamatos és biztonságos legyen.

Az ENKSZ alaptőkéje 1 milliárd forint, és további 14 milliárd forint tőketartalék áll rendelkezésre, ennek túlnyomó többsége a tervezett befektetésekre és fejlesztésekre van félretéve – közölte az elnök-vezérigazgató.

(mti.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Apátfalvi kislánynak szervezett gyűjtést a Trollfoci

Pénzes Annabella 3 éves Apátfalván élő kislány. Diffúz Pontine Glioma, rövidítve DIPG-vel, agresszív gyermekkori agydaganattal szenved. Magyarország legnépszerűbb focis oldala jótékonysági árverést indított, Gulácsi Péter cipőjére lehet licitálni május 13-ig.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink