📷 Megjelent a könyv, ami még Mendei Árpád fejéből pattant ki

Csütörtökön a makói levéltárban bemutatták az Emléktáblák és emlékjelek Makón c. kötetet. Ezzel először Mendei Árpád foglalkozott, de a megjelenését már nem tudta megélni. A művet Forgó Géza történész-muzeológus mutatta be Urbancsok Zsolt főlevéltáros közreműködésével.

– Itt három széknek kellene lennie, de Mendei Árpád már nincs köztünk – kezdte a könyvbemutatót Forgó Géza társszerző. Az értelmi szerzője az elismert pedagógus, sportvezető, túravezető volt, aki 5-6 éve kereste meg Forgó Gézát, hogy készítsenek egy makói emléktáblákat bemutató kötetet. Sajnos a megjelenését már nem tudta megélni, 2017 januárjában elhunyt.

A kötetben szereplő fényképek nagy részét Mendei készítette, a szöveget Forgó írta hozzájuk. Végül több lett, mint csak emléktáblákat bemutató könyv, emlékjelek is kerültek bele.

Például a Szent János téren állt egy kápolna, amit lebontottak és egy haranglábat állítottak a helyére. Ez is belekerült, valamint a műemléki jellegét hirdető tábla – utóbbi a múzeumban megvan. Továbbá az óvoda mellett megtalálhatóak Hepp Attiláné emlékkockái, ezek szintén szerepelnek a kötetben.

Ez a könyv a tavaly megjelent Makó szobrai plasztikák-szobrok-muráliak c. mű úgymond folytatása. Ez szintén a Makói Kincsestár sorozat része. Több mint 200 fotó található benne. Azért ilyen sok, mert azok is benne vannak, amik már nem láthatóak közterületeken, épületeken. Hiszen ahogy történelmi változások voltak, úgy az emléktáblákat időnként leszedték. Jobb esetben bekerültek a múzeumba, de sok olyan van, amit szétvertek. Szerencsére ezeket különböző forrásokból sikerült megszerezni a könyvbe.

A könyvet a Szirbik Miklós Egyesület adja ki és a makói levéltárba lehet megvásárolni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink