📷 Megjelent a könyv, ami még Mendei Árpád fejéből pattant ki

Csütörtökön a makói levéltárban bemutatták az Emléktáblák és emlékjelek Makón c. kötetet. Ezzel először Mendei Árpád foglalkozott, de a megjelenését már nem tudta megélni. A művet Forgó Géza történész-muzeológus mutatta be Urbancsok Zsolt főlevéltáros közreműködésével.

– Itt három széknek kellene lennie, de Mendei Árpád már nincs köztünk – kezdte a könyvbemutatót Forgó Géza társszerző. Az értelmi szerzője az elismert pedagógus, sportvezető, túravezető volt, aki 5-6 éve kereste meg Forgó Gézát, hogy készítsenek egy makói emléktáblákat bemutató kötetet. Sajnos a megjelenését már nem tudta megélni, 2017 januárjában elhunyt.

A kötetben szereplő fényképek nagy részét Mendei készítette, a szöveget Forgó írta hozzájuk. Végül több lett, mint csak emléktáblákat bemutató könyv, emlékjelek is kerültek bele.

Például a Szent János téren állt egy kápolna, amit lebontottak és egy haranglábat állítottak a helyére. Ez is belekerült, valamint a műemléki jellegét hirdető tábla – utóbbi a múzeumban megvan. Továbbá az óvoda mellett megtalálhatóak Hepp Attiláné emlékkockái, ezek szintén szerepelnek a kötetben.

Ez a könyv a tavaly megjelent Makó szobrai plasztikák-szobrok-muráliak c. mű úgymond folytatása. Ez szintén a Makói Kincsestár sorozat része. Több mint 200 fotó található benne. Azért ilyen sok, mert azok is benne vannak, amik már nem láthatóak közterületeken, épületeken. Hiszen ahogy történelmi változások voltak, úgy az emléktáblákat időnként leszedték. Jobb esetben bekerültek a múzeumba, de sok olyan van, amit szétvertek. Szerencsére ezeket különböző forrásokból sikerült megszerezni a könyvbe.

A könyvet a Szirbik Miklós Egyesület adja ki és a makói levéltárba lehet megvásárolni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Ez áll az Európai Bizottság jogállamiságról szóló levelében

A 444.hu állítása szerint birtkokukba jutott a feltételességi mechanizmus elindításáról szóló levél, amelyben az Európai Bizottság (EB) 50 oldalon keresztül fejti ki, hogy a magyar államot pénzvesztéssel fenyegető eljárás több mint tíz éve megoldatlan problémák miatt indult, és hogy miért látják bizonyítottnak a pénzvesztést és a jogállamiság sérelmét Magyarországon.

Tovább »

Makói, nagylaki, kiszombori rendőr kapott elismerést

A Rendőrség napja alkalmából a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság több munkatársa is elismerésben részesült. Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok megyei rendőrfőkapitány a 2022. április 29-én, Szegeden rendezett ünnepségen az országos elismerésekhez is gratulált.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Makói, nagylaki, kiszombori rendőr kapott elismerést

A Rendőrség napja alkalmából a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság több munkatársa is elismerésben részesült. Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok megyei rendőrfőkapitány a 2022. április 29-én, Szegeden rendezett ünnepségen az országos elismerésekhez is gratulált.

Tovább olvasom »