Megjött a bejelentés: március 1-ig nem lesz enyhítés itthon

A novemberi intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését, de elegendő oltóanyag hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és radikálisabb szigorításokhoz vezetne – hangzott el a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Nyugat-Európa számos országában a járvány harmadik hullámát élik meg, szigorúbb szabályok vannak életben a magyarországinál, a cél, hogy ezt elkerüljük. Ezért bejelentette, a jelenlegi szabályzást a kormány fenntartja, hatályát március 1-ig hosszabbítja meg.

Ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, ezért azt a kormány saját hatáskörben, február 7-én 15 nappal meghosszabbítja. Ezt követően az Országgyűléstől újabb 90 napos meghosszabbítást fognak kérni.

A miniszter arról beszélt, enyhítésekről csak a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű vakcina mellett lehet beszélni, de az Európai Unió beszállítása rendkívül lassú; a Pfizer eddig 8,5 millió vakcinát szállított le az Unió 27 államának összesen.

Uniós ajánlás alapján a 70%-os átoltottság a cél, de ehhez több vakcina kell, ezért a kormány abban bízik, minél hamarabb megkapja az uniós engedélyt a brit AstraZeneca oltóanyag, miközben az orosz vakcina is jól vizsgázott, a kínai Spinopharm-mal pedig már több mint 15 millió embert oltottak be világszerte.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az engedélyezési eljárást fel akarják gyorsítani, ezért minden olyan oltóanyagot elkezdenek vizsgálni a hazai hatóságok, amikkel már – függetlenül az uniós vizsgálatoktól – több mint egymillió embert beoltottak.

A kínai oltóanyag ideiglenes engedélyezésének idejét még nem tudta megmondani, de úgy fogalmazott, felelőtlenségnek tartják, ha már egy több országban bizonyított vakcinát túl sokáig vizsgálnak ahelyett, hogy használnák. Leszögezte: az oltás nem lesz kötelező és mindenki eldöntheti, melyik oltóanyagot választja.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink